Politika & Kriminal

Suđenje za aferu Fimi Media napokon pri kraju; danas počeli sa završnim riječima, uskoro presuda

USKOK je uvjeren da je dokazano kako je za Sanadera i HDZ izvlačen novac

04.04.2019., Kozarceva, Zagreb - Ivo Sanader pravomocno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osudjen na 6 godina zatvora u slucaju Planinska.
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sudski proces u aferi Fimi medija u kojoj je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) optužena za sudjelovanje u izvlačenju gotovo 40 milijuna kuna iz javnih tvrtki, drugi puta stigao je do samog kraja. Nakon završnih riječi čije je iznošenje danas započelo očekuje se nova presuda vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Tužiteljstvo tvrdi da je u crnim fondovima HDZ-a završilo nešto manje od 24,3 milijuna kuna, dok je njezin bivši predsjednik i nekadašnji premijer Ivo Sanader, prema optužnici uzeo oko 15,3 milijuna kuna.

Kako je glasila prva presuda?

Ovo je ponovljeno suđenje. Prvu presudu ukinuo je Vrhovni sud RH.

Nakon prvog postupka Sanader je bio nepravomoćno osuđen na ukupno devet godina zatvora, stranački rizničar i nekadašnji šef Carinske uprave Mladen Barišić na tri godine, Branka Pavošević, računovotkinja HDZ-a, na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak, koja je u međuvremenu preminula, na dvije godine zatvora, dok je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Sama politička stranka HDZ bila je kažnjena novčanom kaznom od pet milijuna kuna.

Tvrdi se: I Sanader i HDZ ilegalno zaradili

U završnom govoru zamjenica ravnateljice USKOK-a Mirna Rukavina naglasila je kako je predmet ovog sudskog postupka politička korupcija organizirana od samog premijera i to kroz financiranje HDZ-a iz crnih fondova.

Opisala je kako je Sanader organizirao kriminalno udruženje, dok su ostali prihvatili članstvo u njemu i radili sve kako bi se obogatili, te kako bi napunili crne fondove HDZ-a. Objasnila je kako je u HDZ-u postojala paralelna struktura vladanja zbog čega nije uvjerljivo kada predstavnici stranke tvrde da korist nije stekao HDZ već pojedinci u njemu. Pri tome se iz HDZ-a upire na tadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka koji je bio odgovoran za financiranje.

Koliko će im novca biti oduzeto?

Tužiteljica je zatražila da se Sanaderu oduzme nešto manje od 15,3 milijuna kuna nezakonito izvučenih sredstava, ali i dodatnih 8,5 milijuna kuna jer ukupni nesrazmjer njegovih primanja i imovine iznosi 23,7 milijuna kuna

“Sanader nije dokazao da je porijeklo njegove imovine zakonito a dio imovine vodi se na članove njegove obitelji”, rekla je Rukavina.

Odvjetnik Budim: HDZ nije kriv

Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin zatražio je da se stranku oslobodi krivnje. Prema njegovim riječima ključni sastanak u Vladi na kojem je Sanader okupio šefove javnih tvrtki i tražio od njih da posluju s Fimi medijom nije bio stranački skup.

“HDZ prema statutu stranke nije mogao ovlastiti Sanadera da nastupa u ime stranke prema direktorima javnih poduzeća. On s pozicije predsjednika stranke ne može postavljati direktore javnih poduzeća, a s pozicije premijera može. Sastanak je bio u Vladi”, naglasio je Budin dodajući kako bi HDZ eventualno mogao odgovarati za prekršaj, ali ne i za kazneno djelo.

Sanader došao, pa brzo otišao

Iako je Sanader danas bio dovezen na sud iz Krapinskih toplica gdje se oporavlja od operacije kralježnice, odlučio je ne ulaziti u sudnicu jer mu je to preporučeno zbog situacije s koronavirusom. Zato je odmah i vraćen u bolnicu.

Viđen je tek nakratko kako ulazi u službeno vozilo pravosudne policije. Za hodanje ponovno koristi štaku kao i na početku procesa 2011. kada je imao problema s nogom. Trenutno služi kaznu o šest godina zatvora zbog afere Planinska.

Nastavite čitati