Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sudski vještak šokiran obdukcijom Matijanića: 'Nije ju radio ovlašteni patolog, tko se to usudio narediti?'

Tvrdi da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju

Specijalist patologije i sudske medicine, stalni sudski vještak sudske medicine i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split Antonio Alujević razgovarao je s novinarima Slobodne Dalmacije o obavljenoj obdukciji novinara Vladimira Matijanića. Pitali su ga kada bi mogli biti poznati rezultati, ali su dobili neočekivan odgovor.

“Malo je reći da sam iznenađen, bolje je reći da sam šokiran, kako je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića, obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima oko 18 sati, kao i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje”, kazao je.

Dodaju kako o tome da će biti obavljena obdukcija osim Alujevića nije obaviješten ni Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije. “Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati”, pitao je Alujević.

‘Ova obdukcija se nije smjela napraviti na ovakav način’

Naglasio je kako se tu ne radi o taštini nego o tome da po protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom. Bolnički patolog, kazao je, nije opcija.

“Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijaliste sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i Marija Definis, kao i Šimun Anđelinović”, kazao je. “Pomoćnik obducenta je žurno “dignut” iz svoje kuće u subotu poslijepodne i pozvan na obdukciju?! Budući da se radilo o poznatom novinaru patologinja koja se obavila obdukciju morala je biti svjesna što bi, odnosno što će iz cijelog slučaja proizići”, dodao je.

Ispričao je kako se obdukcije obavljaju u roku od 24 do 48 sati ali i da je to moguće napraviti i nakon tog roka kao i ranije, žurno, ako primjerice istraga to zahtijeva. “Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način”, kazao je. Pojasnio je i razliku između nalaza i mišljenja patologinje. Kazao je da patolog može napisati nalaz i opisati što je tijekom obdukcije utvrđeno. Međutim, s obzirom na to da patologinja nije sudski vještak na sud, ako do njega dođe, neće ni biti pozvana kao sudski vještak, jer to nije, već samo kao svjedok i ona sudu ne može dati svoje mišljenje.

Strahuje da ovakva bdukcija nije pravovaljana

“Bojim se da sa sudsko-medicinske strane ova obdukcija nije pravovaljana. Naime, ako obitelj preminulog Matijanića odluči tužiti Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, tada će Sud naložiti da se vještačenje obavlja u Splitu i u tom vještačenju će sudjelovati specijalist sudske medicine, internist, infektolog i specijalist hitne medicine, a nikako ne patolog. Ako obitelj odluči zbog ovog slučaja tužiti KBC Split, tada će se vještvo raditi negdje drugdje u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zagrebu”, dodao je.

Na kraju je naglasio da zaista ne može vjerovati da je ovako nešto napravljeno. “Zanima me, ponavljam, po čijem nalogu? Da bih čitateljima još plastičnije pojasnio što je napravljeno, reći ću sljedeće – ja znam obaviti operaciju slijepog crijeva, no nikada je ne bih obavio. Za to bih zvao kirurga. Isto tako i ovo. Patolog zna obaviti obdukciju, ali za to, odnosno za ovakav slučaj mora zvati specijalistu sudske medicine, koji je uz to sudski vještak, a nikako ne smije ‘ulaziti u tuđe dvorište’”, zaključio je Alujević.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više