Politika & Kriminal

HDZ-ov šef slavonskog gradića prijavio je svog političkog oponenta, policija je odmah dojurila iz Zagreba

Jandrokovićev pomoćnik Josip Šarić prijavio je bivšeg šefa Mladeži HDZ-a Otoka za prijetnju i nametljivo ponašanje

FOTO: Pixsell/Tomislav Metelko
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Igor Krznar (29), donedavni predsjednik Mladeži HDZ-a Grada Otoka, priveden je kasno popodne, u četvrtak, 6. veljače u Policijsku postaju Vukovarsko-srijemsku. Policija je po Krznara došla oko 14 sati u tvrtku u Bošnjacima, nedaleko Otoka, gdje radi.

Temeljito su pregledali njegov osobni automobil, potom ga sproveli u Otok gdje su obavili pretres obiteljske kuće u kojoj Krznar živi zajedno s roditeljima, a onda oko 16 sati odveli na ispitivanje u Vinkovce. Kako saznajemo Krznara je prijavio Josip Šarić (52), gradonačelnik Otoka i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića. Također, neslužbeno, saznali smo da je Šarić prijavio Krznara zbog prijetnji i nametljivog ponašanja.

Trojica iz Ravnateljstva policije iz Zagreba

U privođenju Krznara sudjelovala su dvojica policajaca iz Vinkovaca i još trojica iz Ravnateljstva policije iz Zagreba koji su samo zbog toga došli u Otok. Neobično ja da su zbog dva kaznena djela, nametljivog ponašanja i navodne prijetnje na Facebook profilu koji nije Krznarov, policajci potegnuli čak iz Zagreba da bi ga priveli i ispitali.

U vrijeme dok je Krznara policija ispitivala u PU Vukovarsko-srijemskoj, u Vinkovcima, Jandrokovićev pomoćnik nalazio se u Zagrebu na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke gdje se razgovaralo o unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Pitali smo Šarića na koji mu je način Krznar prijetio i kako se manifestiralo njegovo nametljivo ponašanje, no nije odgovorio na SMS poruku.

Slika sa svinjokolje na Facebooku

Kako smo neslužbeno saznali Šarić je prijavio Krznara zbog nametljivog ponašanja, odnosno zbog pet SMS poruka uvredljivog sadržaja poslanih od listopada prošle do siječnja ove godine, s mobitela za kojeg misli da ga koristi Krznar. No, prema neslužbenim informacijama taj broj Krznar nije koristio. Što se pak prijetnje tiče radi se o jednom starom postu na Facebook stranici koja također ne pripada Krznaru, već drugoj osobi, čije je ime policiji poznato.

Taj post objavljen je još u studenom prošle godine i ubrzo uklonjen, nakon Šarićeve intervencije u policiji. Saznajemo da se na Facebook profilu objavljene fotografije obješenih zaklanih svinja te dvije majice koje je Šarić koristio na lokalnim izborima i na kojima je pisalo ”gradonačelnik Šarić”.

Uz fotografije dvije zaklane svinje bili su i komentari: ”Gotova svinjokolja za danas” i ”Bolje da propadne selo nego običaji”. Na tim fotografijama, saznajemo neslužbeno, nema ni Krznara niti njegovih komentara, no Šarić je to očito doživio kao ugrozu sebi i svojoj obitelji, a policija shvatila kao prijetnju prema službenoj osobi.

Šarić je preuzeo vodstvo HDZ-a u Otoku

Krznar je nakon saslušanja (neslužbeno saznajemo da se branio šutnjom i da ga zastupa odvjetnik Marko Cvrković iz Vukovara) pušten sinoć oko 20.40. Sukob Krznara i Šarića traje već duže vrijeme. Bivši predsjednik Mladeži HDZ-a Grada Otoka krajem kolovoza prošle godine na tiskovnoj konferenciji optužio je gradonačelnika Šarića za nezakonitosti u vođenju gradske uprave, na čijem je čelu Šarić već 26 godina, od prvih višestranačkih izbora, neprekidno.

Krajem kolovoza prošle godine raspušten je Gradski odbor Mladeži HDZ-a, a u prosincu Šarić je uspio raspustiti i Gradski odbor stranke kako bi smijenio dotadašnjeg predsjednika Josipa Dabru, vukovarsko-srijemskog župana. Nakon toga Šarić je preuzeo vodstvo HDZ-a u Otoku, kao povjerenik, do izbora novog predsjednika. Šarić ima ambiciju preuzeti Vukovarsko-srijemsku županiju, ostati pomoćnik glavnog tajnika Gordana Jandrokovića i ući u Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima ove godine.

Osebujni gradonačelnik grada Otoka

Telegram je u nekoliko navrata pisao o osebujnom gradonačelniku Otoka, Josipu Šariću. Način na koji vodi taj mali grad na krajnjem istoku Hrvatske, a odnedavno i tamošnji HDZ, najbolje ilustrira događaj s kraja siječnja ove godine. Zbog neplaćanja računa za električnu energiju HDZ-u u Otoku isključena je struja, a radi toga probleme su imali i brojni građani Otoka. Naime, bankomat OTP banke smješten je u prostorijama HDZ-a u Otoku, pa je nakon isključenja struje ostao bez napajanja.

Račun za struju podmiren je nakon dva dana, ali bankomat nije radio cijeli prošli tjedan. Da bi mogao ponovno biti u funkciji i da bi ga građani mogli koristiti, bankomat je trebalo resetirati, no kako su ključevi prostora HDZ-a bili kod Šarića, a on se tjedan dana nalazio u Daruvarskim toplicama, nitko nije mogao ući u prostorije i osposobiti bankomat. Učinjeno je to tek prošlog ponedjeljka, kada se Šarić, nakon tjedan dana, vratio iz Daruvarskih toplica i kada su radnici na održavanju bankomata napokon mogli ući u prostorije HDZ-a.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu