Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Suludo otkriće Drage Hedla: propala je tvrtka sina moćnog vinskog tajkuna i zato je Vukovar ostao bez nove škole

Gradonačelniku Penavi urušavaju se tri kapitalna projekta vrijedna 17 milijuna eura

Svakome je jasno da škola - čak kad bi se gradnja nastavila sutra, što je potpuno nemoguće – neće biti završena ne samo ove već ni sljedeće godine. Ako ikada i bude. Jer, na novac kojeg je namijenila Unija, onih 6,3 milijuna eura može se zaboraviti

Bilo je svečano kako to uvijek biva kad je riječ o velikim projektima, a gradnja Ekonomske škole u Vukovaru trebala je, uz onaj legendarni hotel od 36 katova, biti magnum opus gradonačelnika Ivana Penave.

Nasmiješeni, okruženi suradnicima, ozarenih lica i pobjedonosnog pogleda, okrenuti prema kamerama, 26. svibnja 2021. Ivan Penava i Ino Galić, direktor Presoflex gradnje (sin kutjevačkog vinara Josipa Galića, tajkuna bliskog HDZ-u), rukovali su se nakon potpisanog sporazuma o gradnji Ekonomske škole, a vukovarski gradonačelnik taj je komad papira ponosno okrenuo prema novinarima, kao da je tog časa primio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Najveći kapitalni projekt slavno je propao

Taj ”najveći kapitalni projekt do sada, na kojem Gradska uprava Grada Vukovara radi već dugo vremena”, kako se pohvalio Penava, slavno je propao. Presoflex je u postupku predstečajne nagodbe, pa se nekoć moćna firma u vlasništvu glasovite požeške obitelji Galić, koja je žarila i palila dobrim dijelom Slavonije, može izvući samo tako da ih otpisom potraživanja spase oni s kojima su radili.

Poslovi na Ekonomskoj školi stali su i prije nego što je Presoflex gradnja ušla u predstečaj, pa je bijela zastava na krovu te tvrtke u crno zavila mnoge koji su s njom poslovali, među ostalima i Grad Vukovar. Ekonomska škola bila je sladak zalogaj: trebala je koštati 12,6 milijuna eura, od čega je polovinu, oko 6,3 milijuna namjeravala dati Europska unija; Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurao je 4,8 milijuna, a razliku od oko 1,5 milijuna eura Grad Vukovar.

Mjesto na kojem je trebala biti izgrađena nova škola u Vukovaru Telegram

Svaka građevinska firma koja bi taj posao dobila bila bi sigurna da neće imati problema s plaćanjem, a Presoflexu se posrećilo da im zapadne. Uz to, Presoflex je u Vukovaru radio na još dva projekta (također djelomično financirana novcem EU), a u trećem bio podizvođač. Ino Galić bio je rado viđen gost kod gradonačelnika Penave, a onda je puklo upravo na njegovu, Penavinom, ”najvećem kapitalnom projektu”, Ekonomskoj školi.

Trebala biti gotova ljetos, a gradilište napušteno

Škola je predviđena za 480 učenika s 20 specijaliziranih učionica i jednom opće namjene, praktikumom, kabinetom, višenamjenskim prostorima, knjižnicom, trodijelnom sportskom dvoranom, tri košarkaška terena sa svlačionicama i tuševima, te drugim sadržajima. Trebala je biti završena do 30. lipnja ove godine. Tako stoji i na tabli napuštenog gradilišta koje smo nedavno posjetili. Ni strojeva ni ljudi, samo poneki betonski stup, poput sablasnog kostura, strši iz pjeskovitog tla nadomak Vuke. I reklamni panoi Presoflexa.

Svakome je jasno da škola – čak kad bi se gradnja nastavila sutra, što je potpuno nemoguće – neće biti završena ne samo ove već ni sljedeće godine. Ako ikada i bude. Jer, na novac kojeg je namijenila Unija, onih 6,3 milijuna eura može se zaboraviti. Taj novac iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., Hrvatskoj neće biti uplaćen s obzirom na to da nema nikakvih izgleda da škola bude završena do kraja ove godine. A Grad Vukovar, sasvim sigurno, nema u pričuvi 6,3 milijuna eura, mada ni to, čak i da ima, ne bi bilo dovoljno s obzirom na drastičan porast cijena građevinskog materijala.

Iz gradske uprave Vukovara Telegramu su potvrdili kako je Presoflex gradnji plaćeno oko 1,9 milijuna eura, no da su temeljem bankovnih garancija od te tvrtke uspjeli naplatiti oko 1,3 milijuna eura. Ali, taj naplaćeni iznos odnosi se na sva tri projekta koja je u Vukovaru gradila Presoflex gradnja. Uz Ekonomsku školu radili su na još dva projekta – adrenalinskom parku na Adici i šetnici uz Vuku, za što je Grad Vukovar Presoflexu već platio oko 66.000 eura.

Napušteno gradilište škole Telegram

 

Tvrtka najbogatije obitelji u problemima

Ugovor za ta dva projekta Penava je potpisao s Krešimirom Bogunovićem, izvršnim direktorom Presoflex gradnje, 1. veljače prošle godine kada se već naveliko šuškalo da je tvrtka najbogatije obitelji u Požeško-slavonskoj županiji u ozbiljnim problemima.

Ali, Penava se i tada hvalio kako su i to kapitalni projekti koje će sufinancirati Europska unija, te pojašnjavao da će za četiri milijuna eura grad dobiti šetnicu od drveta uz rijeku Vuku u dužini od gotovo jednog kilometra, te adrenalinski park od visinskih i nizinskih statičnih poligona, stijene za penjanje visine 20 metara i zip-linea dužine 470 metara. Sve je trebalo biti gotovo do kraja ove godine, no naravno od toga neće biti ništa.

Iz Gradske uprave Vukovara Telegramu su odgovorili da od Presoflex gradnje potražuju oko 5,9 milijuna eura, što predstavlja iznos iz ugovora o sredstvima EU. Kako stvari stoje, čini se da na to mogu zaboraviti, te da će potraživanje, kao i danas, ostati na papiru. Trgovački sud u Osijeku, naime, predstečajni postupak Presoflexa otvorio je 3. studenoga prošle godine. Bez obzira na to Grad Vukovar toj će toj tvrtki 16. studenoga, dva tjedna nakon predstečaja, uplatiti dvije doznake – jednu za adrenalinski park u iznosu od 40.000 eura i drugu, za šetnicu uz Vuku, 11.400 eura.

Presoflexu prijeti nesposobnost za plaćanje

Penava sada kuka kako je gradnja Ekonomske škole stala još u proljeće prošle godine, te kako ga vlasnik i direktor Presoflexa o tome nije obavijestio dva mjeseca. Objašnjavajući u listopadu prošle godine zašto je s Presoflexom raskinuo ugovor priznao je kao je ”urušena cijela konstrukcija” gradnje Ekonomske škole te da je do raskida ugovora obavljeno samo 18 posto radova. Presoflex gradnja još je 12. listopada 2022. podnijela prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka. Naveli su kako im prijeti nesposobnost za plaćanje budući da su u blokadi većoj od 2,6 milijuna eura.

A blokadu je, među ostalim, svojim potraživanjima mjesec dana prije toga pokrenula i Experta grupa. Experta grupa, zanimljivo, u vlasništvu je Josipa Galića, oca Ine Galića. Josip Galić ranije je bio vlasnik i direktor Presoflexa, a njegov sin Ino posao je preuzeo početkom travnja 2011. godine. Na stolu povjerenika Mirsada Demirovića, koga je Trgovački sud u Osijeku odredio da vodi predstečaj Presoflex gradnje, gomilaju se stotine i stotine prijavljenih tražbina, s većim i manjim iznosima. Među njima je i ona spomenuta Grada Vukovara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više