Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sumnja se da je Zdravko Mamić preko off shore kompanija izvukao oko 80 milijuna kuna. Doznali smo kako

Iz Dinama je izvučen novac za nepostojeća dugovanja igračima, sumnja USKOK

15.02.2015., Zagreb - Dolazak uzvanika na inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic na Trgu sv. Marka. Milan Bandic, Zdravko Mamic. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Porezna uprava i USKOK nastavljaju rasplitati malverzacije za brojne transfere igrača što ih je realizirao Zdravko Mamić jer se sumnja da je dio novca koji je trebao pripasti Dinamu završio u njegovom džepu. Točnije, ta su sredstva “oprana” uz pomoć dvojice uhićenih poduzetnika Sandra Stipančića i Igora Krote.

Njih dvojica su, prema raspoloživim podacima, angažirani na otvaranju off shore tvrtki koje su, kako se sumnja, Mamiću i njegovom sinu, služile za izvlačenje novca iz Dinama. Sumnja se da je riječ o 78 milijuna kuna.

Istražitelji su uvjereni kako imaju dokaze protiv Mamića koji je, kako je Telegram već izvještavao, još 2004. godine uzeo Dinamu nešto više od tri milijuna eura. Radilo se o dugovanju kluba iz Maksimirske prema dijelu igrača. Ukupna iznos dosezao je 3,8 milijuna eura što se iz klupske blagajne vrlo teško moglo podmiriti. Zato je Mamić pronašao rješenje – Stipančiću i Kroti ustupio je potraživanja igrača.

Dugovi Dinama igračima

29.09.2012., stadion u Maksimiru, Zagreb - 1. HNL, 10. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Slavlje nakon gola. Duje Cop, Mateo Kovacic, Ivan Kelava. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Istražuju se isplate iz klupske blagajne tijekom tijekom 2004. godine PIXSELL/PIXSELL

Off shore tvrtka ponudila je igračima podmiriti tri milijuna eura, dakle, nešto manje od dugovanja Dinama. I klub i igrači na to su pristali. Tako su tijekom 2004. godine Stipančić i Krota platili dugove igrača, dok je Dinamo off shore tvrtki u nekoliko rata uplatio tih tri milijuna eura.

Naizgled sasvim regularan otkup dugovanja i njegovo podmirenje na zadovoljstvo svih strana. No, USKOK sumnja da Dinamo u to vrijeme baš ništa nije dugovao igračima, već je Mamić lažirao dokumentaciju iz koje je proizlazilo da nogometaši imaju milijunska potraživanja od kluba.

Off shore carstvo Mamićevih suradnika

Off shore tvrtka iz ovog slučaja samo je jedna u nizu takvih kojima upravljaju Stipančić i Krota. Za otvaranje off shore kompanija diljem svijeta imali su registriranu tvrtku Legal Business Consultants sa sjedištem u Londonu i Zagrebu.

Sumnjivo poslovanje ovog dvojca već je istraživano, a posljednje vrijeme posebno glasno na njih je u Hrvatskoj upozoravao donedavni saborski zastupnik iz Istre Damir Kajin.

25.09.2015., Zagreb - Damir Kajin dao izjavu za medije i ocijenio rad ovog saziva Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Damir Kajin upozorava na problematično porijeklo novca za kompostanu PIXSELL/PIXSELL

Prljavi novac u Buzetu?

Naime, Krota i Stipančić nalaze se među ulagačima u kompostanu čija je gradnja prihvaćena u Buzetu, no osim ovog političara usprotivili su joj se i mještani. Krota se predstavlja i kao čelna osoba tvrtki Malta Yacht Leasing Structure, te Cyprus Yacht Leasing Structure preko kojih se nudi najam luksuzih jahti.

I on i Stipančić bili su prije nekoliko godina upleteni u aferu u Ukrajini, gdje su tamošnjem ministarstvu zdravstva, dok je još na vlasti bila Julija Timošenko, po napuhanim cijenama prodali flotu kombija.

Novac od Dodika

Ime mu se veže i za afere predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je povlaštene investicijske kredite dijelio inozemnim off shore kompanijama. Među njima spominje se tvrtka Tylney Directors s uredima u Belizeu i Kanarskim otocima, a kao jedini član upravnog odbora naveden je upravo Stipančić. Ta ista tvrtka našla se pod istragom i u ukrajinskom slučaju.

Igor Krota
Igor Krota i na svom Linkedin profilu poziva na suradnju s off shore tvrtkama Linkedin

Jedna od Krotnih tvrtki Adria Eta registrirana je na adresi u Zagrebu – Gramača 5/m. Prema podacima iz sudskog registra tu tvrtku osnovala je firma Pursuit LTD iz Belizea, a Krota joj je osoba ovlaštena za zastupanje. Ta je tvrtka planirala graditi kompostanu u Buzetu.

Lanac tvrtki

Stipančić je upisan kao direktor tvrtke Legal Business Consultants Limited sa sjedištem u Zagrebu, a na njegovoj privatnoj adresi registrirana je pak tvrtka Magnus Opera.

Prema dostupnim podacima Krota tijekom 2010. i 2011. godine imao u Londonu firme Diligent Data Limited i SCC Works Limited. I on i Stipančić mogu se pronaći i kao ključne osobe više poduzeća registriranih u Češkoj, Slovačkoj i SAD.