Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Super je krenulo. Država poništila natječaj za nove kuće na područjima potresa. Tvrtke tvrde da ih traže skroz krive objekte

Središnji državni ured za obnovu poništio natječaj za gradnju 60 montažnih zamjenskih kuća

FOTO: Screenshot Nova TV

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu, piše Večernji list. Na natječaj su prispjele samo dvije ponude, dosta iznad procijenjene vrijednosti. Središnji ured objavio je da poništava javnu nabavu jer su prispjele ponude iznad europskih pragova javne nabave te da se novi postupak nabave u tehnologiji križno lameliranih nosača neće raspisivati.

Naime, Jedinstvo Krapina za gradnju 60 kuća poslalo je ponudu od 75,6 milijuna kuna (uključujući PDV), a Presoflex gradnja 69,8 milijuna kuna. Procjena Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje bila je 41,3 milijuna kuna (uključujući PDV).

I u samom postupku nabave zainteresirani ponuditelji upozoravali su da traženi način gradnje, CLT/ XLAM tehnologija, nije primjeren za obiteljske kuće s jednom etažom i da nepotrebno poskupljuje izgradnju kuća.

Izabrani ponuditelj je sin Kreše Peteka

Inače, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je prvog izvođača radova na zamjenskim kućama koje će se graditi na potresom pogođenom području.

Riječ je o gradnji 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a izabrani je ponuditelj tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, u vlasništvu Marija Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf.

Mipek je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cijenu od 16,629 milijuna kuna + PDV. To je nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16,537 milijuna kuna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu