Politika & Kriminal

Suspendirani osječki suci koje je Mamić optužio za korupciju, protiv njih se pokreće stegovni postupak

Tijekom suspenzije će primati 50 posto plaće

Državno sudbeno vijeće (DSV) jutros je održalo raspravu o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana za udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti sudaca Željka Krušlina i Zvonka Vekića zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili. Kako javlja Telegramova reporterka, DSV je odlučio udaljiti suce Krušlina i Vekića.

Stegovni postupak protiv njih se pokreće jer ima dovoljno elemenata sumnje u onom što je naveo Vrban. Udaljenje će vrijediti tri mjeseca, tijekom kojih će suci Krušlin i Vrban primati 50 posto plaće. Predsjednik DSV-a Darko Milković nije ulazio u detalje o tom sumnjama. Istovremeno je odlučeno da Mamićeva odvjetnica neće moći pratiti proces, jer prema proceduri tzv. zainteresirana strana nema to pravo.

Vrban je tražio da ih se razriješi

Govoreći o svojem prijedlogu, Vrban je kazao da je poslao zahtjev za pokretanje stegovnog postupka s prijedlogom da se suci razriješe sudačke dužnosti. “Oni bi trebali biti razriješeni sudačke dužnosti i više nikada ne bi mogli biti suci. DSV bi trebao odlučiti o mom prijedlogu o njihovom udaljenju sa sudačke dužnosti, a onda donijeti odluku o tom prijedlogu.

Ne bih govorio o detaljima što su napisali o svakoj pojedinoj tvrdnji Zdravka Mamića. Jedan je sudac potvrdio druženje, drugi je u cijelosti porekao ta druženja”, rekao je Vrban prije desetak dana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu