Sutkinja u BiH ukrala imovinu Židova ubijenih u logorima. Mirno živi kod nas jer ministar ne potpisuje izručenje

Žena je izvela rijetko viđeni manevar

ZADNJA IZMJENA: tra 26, 2019
Foto: screenshot

Nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a već se godinama od pravde skriva u Hrvatskoj, protuzakonito je prisvojila vrijednu imovinu židovskih obitelji čiji su članovi tijekom 2. svjetskog rata stradali u holokaustu, objavio je u petak sarajevski Centar za istraživačko novinarsko (CIN).

Prema navodima CIN-a Fazlagić koja je iz BiH pobjegla još 2016., kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, prisvojila je krivotvorinama i prijevarama nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura. Najvrednija je građevina u neposrednoj blizini sarajevske katedrale, koja je vlasništvo židovskih obitelji Cindorf, Baruh i Maestro.

Prvo je podnijela tužbu u ime pokojne bake…

Optužnica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu tereti Fazlagić da je sama sebi namjestila raspravu o pravu vlasništva nad tom nekretninom. Učinila je to nakon što je u ime svoje pokojne bake Selvete Crnalić, koja je tada bila mrtva već 26 godina, podnijela tužbu protiv Albina i Erne Cindorf tražeći polovicu zgrade na kojoj su njih dvoje bili upisani kao vlasnici. Prema informacijama iz Židovske općine u Sarajevu i supružnici Cindorf, protiv kojih je podnesena tužba, prije toga su umrli u Izraelu, no ta činjenica nije smetala Fazlagić da na izmišljene adrese, na kojima su oni navodno živjeli u Sarajevu, pošalje sudskog kurira s pozivom na raspravu.

Kurir je na sud vratio povratnice s krivotvorenim potpisima mrtvih ljudi, sutkinja je zakazala raspravu i na njoj donijela presudu u korist svoje mrtve bake, upisavši na njeno ime vlasništvo nad četiri sedmine vrijedne zgrade. Nakon toga Fazlagić je odlučila baku i formalno proglasiti mrtvom te pokrenuti ostavinsku raspravu, a potom nasljeđe uknjižiti na svog oca Fahrudina Fazlagića i to opet na temelju krivotvorene punomoći o zastupanju.

… pa u ime pokojne mame, pritom sebi namještajući rasprave

No tu nije bio kraj ambicijama bivše sutkinje. Ona je opet krivotvorila potpise Židova ubijenih u ustaškim logorima kako bi dobila lažnu suglasnost za stjecanje vlasništva nad jednim tavanskim prostorom u središtu Sarajeva, kojega je potom prenamijenila u stan površine 87 četvornih metara vrijedan više od 100 tisuća eura. Istraga sarajevskog tužiteljstva tereti je da je s tim ciljem krivotvorila potpise Regine Maestro i Roze Baruh, koje su ubijene 1942. godine u ustaškim logorima Jasenovac i Đakovo.

Po istom modelu Fazlagić je iskoristila i identitet svoje majke Džemile Filipović, poginule 1988., kako bi na njeno ime preknjižila kuću u starogradskom naselju Alifakovac. Fiktivan spor vođen je opet protiv pokojne Židovke Šarike Farhi, koja je umrla u Srbiji 1985. Kuća je potom dva puta preprodana te srušena, a jedan poduzetnik tamo sada gradi hotel.

Žena je slobodna jer Bošnjaković nije potpisao izručenje

Osim sarajevskih stanova do kojih su došli sumnjivim procesima, sutkinja i njen otac, kako prenosi CIN, imaju i vikendicu u Maloj Dubi na Makarskoj rivijeri, gdje ona trenutačno živi s kćeri. Fazlagić je u Hrvatskoj i suvlasnica apartmana u Malom Stonu na poluotoku Pelješcu. Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine je Hrvatskoj uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić radi procesuiranja u BiH.

Vrhovni sud Hrvatske je još u srpnju 2017. godine odobrio njeno izručenje, no hrvatski ministar pravosuđa takvu odluku do danas nije potpisao pa Fazlagić i dalje živi na slobodi, a tvrdi kako je žrtva “montaže”. „Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sutkinja“, kazala je Fazlagić za CIN.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program