Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sutra bi na ponovljenom suđenju trebala biti objavljena nepravomoćna presuda Sanaderu za aferu Hypo

Prije izricanja presude, tužiteljstvo i Sanaderova obrana iznijet će završne govore

25.11.2007., Zagreb - Clanovi i simpatizeri HDZ-a izborne rezultate pratili su u izbornom stozeru koji je bio smjesten u muzeju Mimara. 
Ivo Sanader.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud u petak bi trebao objaviti nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u postupku koji je krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora. Prije izricanja presude, tužiteljstvo i Sanaderova obrana iznijet će na zagrebačkom Županijskom sudu u petak u devet sati završne govore.

U ovom predmetu Uskok tereti bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a za zlouporabu položaja i ovlasti, doznaje se na sudu. Sanader je na početku ponovljenog suđenja sredinom srpnja ove godine negirao krivnju za ratno profiterstvo.

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Sporna provizija od 3,6 milijuna kuna

Najviši sud je, pojašnjavajući svoju odluku, istaknuo da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Treba prirmijeniti Zakon o nezastarijevanju?

Vrhovni sud je istaknuo kako prvostupanjski sud smatra da treba primijeniti Zakon o nezastarijevanju, dodajući da radnja kaznenog djela ratnog profiterstva stjecanjem nerazmjerne imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na štetu materijalnih uvjeta života stanovništva i gospodarskog potencijala države.

”Nejasno je u prvostupanjskoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva”, pojasnio je sud.

Sanader u zatvoru od travnja 2019.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora. Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više