Danas novi Telegram: Je li ovo kraj neovisnog sudstva u Hrvatskoj?

Novi broj Telegrama donosi specijal o sudovima i intervju s premijerom

ZADNJA IZMJENA: srp. 18, 2015

Na kioske stiže novi broj Telegrama, najprodavanijeg političkog tjednika i najveće vikend novine u Hrvatskoj, a naslovna tema je kraj neovisnog sudstva u Hrvatskoj. Nakon neobičnih obrata i sudskih odluka u slučajevima Bandić, Mamić, Drašković i Roso, stručnjaci se pitaju gledamo li simbolični i formalni kraj profesionalnog i neovisnog pravosuđa.

Jedna od njih je cijenjena profesorica prava Zlata Đurđević koja je objavila razarajuću analizu o katastrofalnim propustima i manipulacijama Ustavnog suda u odluci o puštanju Milana Bandića iz istražnog pritvora, a čija nelogična odluka ima dalekosežne i negativne posljedice na rad nižih sudova i borbu protiv korupcije u Hrvatskoj. “Hrvatska nije položila ispit vladavine prava i pravne jednakosti,” zaključila je prof. Đurđević.

Najvažnije vikend izdanje u Hrvatskoj

U sklopu našeg specijala o sudovima, stanje u hrvatskom pravosuđu za Telegram komentira Ivo Josipović, bivši predsjednik i nekadašnji predstojnik Katedre za kazneno procesno pravo, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naslovnicu novog Telegrama, upravo s tom temom, možete pogledati ovdje:

tele05

Osim specijala, novi Telegram donosi:

  • Premijer Zoran Milanović za Telegram o Grčkoj, štednji, Stepincu, čestim vožnjama helikopterom i suradnji s predsjednicom
  • Jakov Bienenfeld za Telegram: Kako se borim s rakom bubrega
  • Legendarni novinar Đorđe Ličina ima nova saznanja o Seusovom blagu
  • Rat Kaptola i Vatikana: stiže val liberalizacije u hrvatskoj Crkvi
  • Josip Manolić tvrdi da je Hrvatska od Arkana kupovala oružje
  • Telegramova analiza: Kako se taksisti pripremaju za Uber
  • Ovog tjedna potpisan je sporazum s Iranom, a naš reporter tamo je proveo mjesec dana
  • Telegramovo mjesečno istraživanje: HDZ ispred SDP za 1,4 posto
  • i još puno intervjua, analiza, reportaža, eseja i priča

Za Telegram pišu najvažnijih književnici, sociolozi, povjesničari i analitičari, a u ovom broju možete pročitati tekstove Ivana Lovrenovića, Snješke Knežević, Bože Kovačevića, Đorđea Ličine, Gorana Vojnovića, Ive Josipovića i Dragana Markovine. Posebno izdvajamo našeg novog kolumnista, književnika Ivana Lovrenovića, kao i novi nastavak Telegramove urbanističke polemike o podzemnim garažama u povijesnoj jezgri zagreba: nakon prošlotjedne kritike arhitekta Branka Silađina koji se, tekstom u Telegramu, zauzeo za izgranju podzemne garaže pokraj HNK, odgovara mu najvažnija hrvatska povjesničarka urbanizma Snješka Knežević i objašnjava zašto bi to bilo loše za očuvanje kulturne baštine grada.

Za Telegram govore: premijer Zoran Milanović, poduzetnik Jakov Bienenfeld, kazališni redatelj Saša Anočić, nogometna zvijezda Marko Rog, iranski ambasador Muhammed Ibrahim Taherijan, trener Splita Zoran Vulić i mnogi drugi. Naslovnice svih dijelova novog broja tiskanog Telegrama možete pogledati ovdje:

price05tv05kultura05Screen Shot 2015-07-17 at 7.41.09 PMScreen Shot 2015-07-17 at 7.11.02 PM