Sutra se sastaje HDZ-ovo i Mostovo Vijeće za suradnju, HSP kaže da će se razgovarati o hitnim smjenama 110 ljudi

Sastanak članova Vijeća u srijedu Hini su najavili iz HDZ-a, HSS-a i HSP AS-a

ZADNJA IZMJENA: velj 2, 2016
Foto: PIXSELL

Sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta najvjerojatnije će se održati u srijedu, doznaje se iz stranaka Domoljubne koalicije.

Sastanak članova Vijeća u srijedu Hini su najavili iz HDZ-a, HSS-a i HSP AS-a, no zasad članovi Vijeća još nisu dobili službene pozive na sastanak.

Smjena političkih uhljeba

Član Vijeća Pero Ćorić (HSP AS) rekao je Hini da će se na sastanku zalagati da se što hitnije smijeni 20 zamjenika ministara i 90 pomoćnika ministara koji su, kako je rekao, “politički uhljebi” i pokazali su se nesposobnima.

“Svi koji su došli po političkoj liniji tako trebaju i otići”, kazao je. Smatra i da bi se što prije trebao mijenjati Zakon o Vladi te se, temeljem novog zakona, raspisati javni natječaji kako bi se na političke funkcije izabrali stručni i sposobni ljudi. Dodao je kako bi što manji broj ljudi na te funkcije treba doći po političkoj liniji.

Sukob oko čelnika javnih poduzeća

Pretpostavlja se da će se na Vijeću raspravaljati i o načinu biranja čelnika javnih poduzeća. Most i HDZ o tom pitanju imaju dijametralno suprotne stavove, pa je tako Ivan Šuker iz HDZ-a potvrdio u ponedjeljak da će se čelnici javnih poduzeća imenovati političkim putem, a ne putem javnih natječaja, kako je prošloga tjedna tumačio Mostov Ivan Kovačić.

Nešto kasnije, čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov opovrgnuo je Šukera i rekao da će se čelnici birati putem javnih natječaja.

“Ići će na javne natječaje. Mi smo za profesionalizaciju menadžmenta i to smo uvijek zastupali”, tvrdi Petrov. Opširnije o najnovijem sukobu pročitajte OVDJE.

Most prekršio važno predizborno obećanje

Osim Domoljubne koalicije i Mosta, sporazum kojim se osniva Vijeće za suradnju potpisala je i stranka Milana Bandića, koja je, očigledno, postala treća članica vladajuće koalicije.

Most je, kako smo pisali u komentaru objavljenom prošli tjedan, pristajući na takav sastav Vijeća za suradnju, prekršio još jedno od svojih važnih predizbornih obećanja: ono o politici čistih ruku. Mostovi predstavnici cijelu su svoju političku platformu utemeljili na mogućnosti poštenog, protukoruptivnog bavljenja politikom. Zbog toga su, kažu, inzistirali da baš oni preuzmu Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pristajući da sjedi u Vijeću za suradnju sa strankom Milana Bandića, koja je izašla na parlamentarne izbore uglavnom zato da bi kroz njeno djelovanje sam Bandić pokušao olakšati svoj pravni položaj: pristajući na takav aranžman, Most se i formalno odrekao ideala o poštenoj politici. Opširnije o tome možete pročitati u OVDJE.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program