Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sva sreća da državne tvrtke imaju nas da ih financiramo. Sad je jedna odlučila radnicima svaki mjesec dizati plaće, da ne osjete inflaciju

Hrvatske autoceste će mjesečno korigirati plaće radnicima u skladu s rastom potrošačkih cijena

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatske autoceste su odlučile mjesečno korigirati plaće svojim zaposlenicima kako bi one rasle u stopu s inflacijom, javlja Novi list. U toj državnoj tvrtki je sredinom lipnja potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će svaki mjesec povećavati ili smanjivati osnovice za plaću ovisno o promjeni potrošačkih cijena u Hrvatskoj u prethodnom mjesecu.

Prema tom ugovoru, plaće u HAC-u će rasti ili smanjivati se po stopi po kojoj su poskupjeli ili pojeftinili proizvodi na tržištu.

Međutim, određena je i granica za te korekcije, pa se tako neće provoditi ako kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od 5,5 posto. U tom slučaju plaće će se korigirati prema posebnom sporazumu Uprave HAC-a i Sindikata.

Plaća ne može narasti za više od 5,5 posto u dva mjeseca

Prema tome plaće plaće djelatnika HAC-a neće moći porasti za više od 5,5 posto u dva mjeseca. No, unatoč tome zaposlenicima u Hrvatskim autocestama je osigurana korekcija plaće svaki mjesec, pa će rast cijena hrane i drugih proizvoda manje utjecati na njihova primanja.

Drugi sindikati koji su početkom ove ili krajem prošle godine dogovorili povećanje plaća za svoje članove su upozoravali kako je rast cijena proizvoda, a pogotovo hrane, već poništio povećanje plaća i da radnici trenutno mogu kupiti manje roba i usluga nego u ranijim mjesecima.

Hrvatske autoceste bi ove godine iz državnog proračuna, prema financijskom planu Ministarstva financija, trebale dobiti 420 milijuna kuna dok se predviđa da će većinu prihoda ostvariti od naplate cestarina – oko dvije milijarde i 350 milijuna kuna.