Politika & Kriminal

Sve članice EU-a trebale bi cjepivo dobiti istog dana i s cijepljenjem početi u istom tjednu

Kolege iz Bruxellesa javljaju da je o tom dogovoru EU čelnika izvijestio slovenski premijer Janša

A man receives the first of two Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine jabs, at Guy's Hospital in London on December 8, 2020.  Britain on December 8 hailed a turning point in the fight against the coronavirus pandemic, as it begins the biggest vaccination programme in the country's history with a new Covid-19 jab.,Image: 574469995, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Države članice Europske unije trebale bi istog dana dobiti Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 i sa cjepljenjem početi u istom tjednu. To je, kako javlja novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec iz Bruxellesa, na brifingu za novinare objavio slovenski premijer Janez Janša. Janša je, ponovimo usput, na ovom summitu predstavljao Hrvatsku jer je premijeru Andreju Plenkoviću produžena izolacija.

Europski čelnici upravo su završili dvodnevni sastanak na vrhu, na kojem je bilo riječi i o pandemiji te o cijepljenju. U zaključcima sa summita također spominju kako treba osigurati da cjepiva budu dostupna građanima EU-a na koordinirani način.

Bez kašnjenja cjepiva

Cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech, a koje je već autorizirano u Ujedinjenom Kraljevstvu, trebalo bi biti prvo koje će biti odobreno i na tržištu Europske unije. Očekuje se da će Europska agencija za lijekova (EMA) o tome odlučivati 29. prosinca.

Prema informacijama europskog portala Politico.eu, koordinirani pristup distribuciji cjepiva na summitu su tražili lideri ne samo manjih država članica, nego i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Politicovi izvori prenijeli su da se Macron založio da ne bude nikakvog kašnjenja između država članica kad je riječ o distribuciji cjepiva.

Predsjednici i premijeri očito ne žele da se u Europskoj uniji stvori nejednakost ili percepcija nejednakosti među državama i njihovim građanima po pitanju dostupnosti cjepiva protiv koronavirusa, pa makar ta nejednakost trajala i tek nekoliko dana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu