Politika & Kriminal

Sve je bliže odgovor na pitanje tko će sjesti u fotelju ministra branitelja. Podsjećamo vas o kome se pričalo

Do sutrašnje sjednice Vlade trebali bi se znati svi zamjenici i pomoćnici

23.12.2015., Zagreb - Tomislav Karamarko i Bozo Petrov dali izjave nakon sastanka u hotelu Sheraton.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši ministar branitelja Mijo Crnoja ostat će zapamćen kao ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj Vladi. Ministar je bio samo šest dana. Dao je ostavku zbog afera s kojima ga se povezivalo, a najviše one s lažnom prijavom prebivališta zbog čega se dovodilo u pitanje je li Crnoja izbjegavao plaćati prirez. Premijer Tihomir Orešković nedavno je rekao kako će ime novog ministra branitelja uskoro biti poznato. Vijeće za suradnju danas se ponovno sastaje, a glavna bi tema trebao biti dogovor o imenovanju svih zamjenika i pomoćnika ministara. Mogli bi se, kažu, konačno saznati i ime novog ministra branitelja.

Odmah nakon što je Crnoja podnio ostavku krenule su i prve špekulacije o tome tko bi ga mogao naslijediti. Pa idemo redom, s onima čija se imena još uvijek spominju, kao i onima koji su takve najave demantirali.

1. Mladen Karlić

Pero Ćorić, glavni tajnik HSP AS, stranke koja je u Domoljubnoj koaliciji, i član Vijeća za suradnju najavio je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 da bi do sutrašnje sjednice Vlade kadrovska križaljka trebala biti gotova. Rekao je i da je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić među imenima za ministra branitelja. Njega bi, kaže Ćorić, mogao kandidirati HDZ. HSP AS će podržati bilo kojeg kandidata za ministra branitelja kojeg predlože partneri dodao je.

Mladen Karlić (u sredini) i Tomislav Karamarko u razgovoru s građanima na predizbornom skupu u Vinkovcima
Mladen Karlić (u sredini) i Tomislav Karamarko u razgovoru s građanima na predizbornom skupu u Vinkovcima PIXSELL

2. Ante Nazor

Jedan od najizglednijih kandidata koji se spominjao bio je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, no on je od toga, podsjetimo, odustao.

09.12.2013., Zagreb - Zaklada hrvatskog drzavnog zavjeta i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centar Domovinskog rata u povodu 14 godina od smrti prvog predsjednika Hrvatske, Franje Tudjmana odrzali su tribinu u hotelu Sheraton pod nazivom "Dr. Franjo Tudjman - vizionar i drzavnik". Photo: Borna Filic/PIXSELL
Ante Nazor je odustao PIXSELL

3. Milijan Brkić

Govorilo se i o Milijanu Brkiću, glavnom tajniku HDZ-a, kao potencijalnom kandidatu, no Brkića očito to mjesto ne zanima pa je više puta rekao kako se želi posvetiti poslu u HDZ-u, a navodno je upravo to razlog zašto je nedavno zamrznuo svoj saborski mandat.

milijan brkić
Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić PIXSELL

4. Božo Kožul

U igri za ministarsku poziciju, osim Brkića i Nazora, kao jedan od izglednih kandidata spominjao se još i stožerni brigadir Božo Kožul, čijim bi izborom mogla biti zadovoljna braniteljska populacija, s obzirom da se radi o pripadniku Tigrova. Koliko je poznato, on tu ponudu nije odbio.

5. Jozo Miličević

U braniteljskim krugovima kalkulira se s imenom još jednog istaknutog zapovjednika iz Tigrova, a to je general Jozo Miličević.

17.12.2015., Zagreb - General Jozo Milicevic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
General Jozo Miličević PIXSELL

6. Zvonko Milas

Već prije u kontekstu kandidata za ministra spominjao se HDZ-ovac Zvonko Milas, koji je u HDZ-u vrlo aktivan oko braniteljskih prava, no on je to demantirao.

18.02.2015., Zagreb - Raspravom Prijedloga zakona o dopuni Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata nastavljena je sjednica Sabora RH. Zvonko Milas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
HDZ-ov Zvonko Milas PIXSELL

7. Miodrag Demo

I u vrijeme pregovora Mosta i Domoljubne koalicije oko ministara spominjalo se ime Miodraga Deme, saborskog zastupnika iz stranke Milana Bandića. Njegovo ime opet je postalo aktualno nakon Crnojine ostavke. Demo je zanijekao da će on biti ministar.

28.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je druga konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Miodrag Demo. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Saborski zastupnik Miodrag Demo PIXSELL

8. Josipa Rimac

I Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica i istaknuta HDZ-ovka, sama je priznala kako je njeno ime bilo spominjano u javnosti kao kandidatkinje za ministricu, no navela je i kako smatra da ima kompetentnijih kandidata od nje.

25.09.2015., Zagreb - Na zadnjoj sjednici Sabora u ovom sazivu i Josipa Rimac je glasovala za skidanje svog imuniteta. Photo:
HDZ-ova zastupnica Josipa Rimac PIXSELL

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu