Politika & Kriminal

Sve je gore: Željko Holik dilao je projekt mega marine na Braču i nakon što je postao savjetnik ministra

Kuščević je kao načelnik aktivno gurao projekt i navodio ga kao ključan razlog za prenamjenu zemljišta

FOTO: Telegram ilustracija

Glavni savjetnik ministra Lovre Kuščevića, poduzetnik Željko Holik, našao se u središtu golemog skandala sa zemljištem u bračkoj općini Nerežišća; kompanije kojima je bio na čelu značajno su profitirale od izmjena prostornog plana 2015., koje je gurao ondašnji načelnik Kuščević.

Tako su stotine tisuća kvadrata bračke zemlje, otkrili su 24 sata i Telegram, završile u vlasništvu misterioznih offshore kompanija pod krinkom nikad realiziranog zdravstvenog projekta. Prije nego se 2018. godine pridružio Kuščeviću u Ministarstvu uprave, Holik službeno napušta direktorske funkcije u svim spornim tvrtkama u malteškom vlasništvu.

Projekt marine koju je savjetnik Holik nudio investitorima

No, kako Telegram sada otkriva, Željko Holik sudjelovao je u još jednom velikom projektu općine Nerežišća koji je također omogućen izmjenama prostornog plana – izgradnji hotela, vila i marine u uvali Smrka. Ogromnu investiciju ulagačima je nudio od 2016. godine, ubrzo nakon usvajanja prostornog plana. U ranijim godinama načelnik Kuščević najavljivao je marinu kao jedan od ključnih projekata koji su u Nerežišća trebali donijeti, po njegovim riječima, 7 milijardi kuna.

Podsjetit ćemo na bizarnu činjenicu da je sam Holik kao predstavnik ulagača sjedio na sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je usvojen prostorni plan. Njime je, između ostalog, omogućeno Lovri Kuščeviću da štalu pretvori u kuću, malteškim offshoreovima veliku zaradu na pašnjacima na kojima se sada moglo graditi, a omogućen je i projekt marine Smrka koju Holik nudi investitorima.

Radi se o atraktivnom kompleksu od 19 hektara na kojem je planirana izgradnja hotela s 875 kreveta, 25 vila, restorana, fitnessa, kafića, spa centra i marine za 150 vezova. Holik ga godinama oglašava na svom sajtu Investment Management Croatia, uz još desetak nekretninskih projekata u Hrvatskoj. Posebno ističe kako je prostorni plan za kompleks marine već usvojen, iako ne spominje da je tome imao priliku osobno svjedočiti.

Sajt je uredno osvježavan i nakon što se zaposlio u Ministarstvu

Holikovo ime dosad se povezivalo s drugim nekretninskim projektima na Braču, najčešće s izgradnjom zdravstvenog centra za malteške offshore kompanije. Međutim, njegova povezanost s projektom marine u uvali Smrka ukazuje na još dublje odnose Lovre Kuščevića, općine Nerežišća i Željka Holika. Posebno je bizarno što je Holikov sajt s investicijskim projektima nastavio funkcionirati i dugo nakon stupanja na dužnost glavnog ministrovog savjetnika.

Na sajtu Investment Management Croatia – ugašenom prije nekoliko tjedana – do lipnja 2019. godine nudio je usluge lobiranja, posredovanja, savjetovanja i druge ekspertize vezane za ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj. Iako je sajt nedavno ugašen, njegova arhiva i dalje je dostupna na specijaliziranim tražilicama koje kažu kako je tijekom 2018. i 2019. uredno osvježavan.

Stranica je ugašena u vrijeme izbijanja prvih skandala

U lipnju 2019., dakle godinu i pol dana nakon stupanja na dužnost, Holik na sajtu još uvijek oglašava nekoliko krupnih projekata, uključujući bračku marinu. Na vrhu stranice s raspisom projekta nalazi se njegovo ime, broj telefona i privatni mail. Osim marine u uvali Smrka, IMC nudi desetak drugih projekata po Hrvatskoj, od zemljišta do nekretnina poput Hotela Marjan u Splitu. Tim IMC-a hvali se iskustvom u državnoj upravi, dobrim poznanstvima i bogatim iskustvom.

“Iskusan i agilan tim stručnjaka za vaše ulaganja u Hrvatsku”, stajalo je na njihovom sajtu. Holik na svom Twitteru još uvijek promovira link imcroatia.com, na kojem se nalazio portfelj projekata Investment Management Croatia. Prema informacijama iz tražilice Wayback, sajt je posljednji put bio aktivan u lipnju ove godine, a sada na njemu stoje kineske reklame.

Nije poznato je li došlo do dogovora s investitorima, no o projektu marine u uvali Smrka već dugo nema vijesti. Zadnji veći novinski tekst datira iz 2015. godine, a u njemu se, osim marine, najavljuje i – Brač Medical City. Znakovito, sajt je ugašen taman u vrijeme izbijanja prvih zemljišnih skandala ministra Kuščevića, u drugoj polovici šestog mjeseca.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu