Politika & Kriminal

Sve se više priča o popuštanju mjera nakon 31. siječnja. Evo što znamo

Građani očekuju da će s 1. veljače doći do barem djelomične normalizacije života. Koliko je to realno?

03.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 134 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najmanji dnevni broj novozaraženih još od 28. rujna prošle godine. Vidljivo je da se situacija u zemlji popravlja i kada se usporedi s prošlim tjednom: na današnjoj presici Nacionalnog stožera rečeno je da imamo 20 posto manje novooboljelih u odnosu na razdoblje prije sedam dana.

Pozitivan trend doveo je do rasta zahtjeva za popuštanjem strogih protuepidemijskih mjera. Hrvatska je u djelomičan lockdown ušla prije više od dva mjeseca. Nakon dugog razdoblja zabrane rada najsnažnije su se pobunili ugostitelji, koji govore o stotinama zatvorenih objekata i čitavom sektoru na rubu propasti. Zbog nemogućnosti održavanja nastave bune se roditelji djece školske dobi i pedagozi, a nezadovoljni su i vlasnici teretana koji traže otvaranje svojih poslova.

O popuštanju mjera razgovaralo se na jučer održanom sastanku Vlade i Stožera. Aktualne mjere ističu 31. siječnja pa velik dio građana očekuje da će s 1. veljače doći do barem djelomične normalizacije života. Saželi smo sve što se zasad zna o mogućem popuštanju protuepidemijskih mjera u Hrvatskoj.

1. Procurile informacije s međuresornog sastanka

Jutarnji list jučer je donio neslužbene informacije s velikog sastanka na kojem su o popuštanju mjera raspravljali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i epidemiolozi HZJZ-a. Prema saznanjima Jutarnjeg, nakon 1. veljače trebalo bi doći do otvaranja fitness centara i teretana te sportskih aktivnosti za djecu, daljnjeg parcijalnog otvaranja škola i ujednačavanja ugostiteljskih objekata u okviru dozvole izdavanja kave za van.

Konkretno, škole ne bi trebale biti otvorene za sve učenike, već bi uz niže razrede i maturante na nastavu uživo trebali dolaziti i učenici osmih razreda, i to zbog specifične situacije u koju ih stavlja upis u srednje škole. Jutarnji je javio i da još ne treba očekivati otvaranje ugostiteljskih objekata, ali da će kavu za van napokon moći prodavati i kafići kojima je to dosad bilo onemogućeno.

2. Beroš potvrdio relaksaciju mjera

Postojanje planova za popuštanje mjera medijima je nakon sastanka Stožera i epidemiologa potvrdio ministar zdravstva. „Stanje je zadovoljavajuće pa nam dopušta određene relaksacije mjera“, rekao je Beroš, dodavši kako će nove mjere biti donesene nakon temeljite analize situacije. Potvrdio je da će se razgovarati o tome da se kafićima omogući prodavanje kave za van.

Što se tiče sportskih aktivnosti, ministar je kazao kako su nadležni razmišljali da ih stave u prvi plan predstojećeg vala popuštanja mjera. Konkretno je spomenuo samo teretane: „Otvaranje teretana bit će tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna”, rekao je Beroš jučer.

3. Plenković najavio ‘manje iskorake’

Premijer Andrej Plenković danas je iznio svoja razmišljanja o ukidanju nekih mjera. Plenković je prvo naglasio kako bi u mnogim europskim zemljama mjere koje su u Hrvatskoj sada na snazi bile smatrane vrlo fleksibilnim, nakon čega je ipak kazao da će biti popuštanja. „Ministri su dobili nalog da u dogovoru sa Stožerom pripreme dva tri područja gdje se može napraviti neki manji iskorak tijekom veljače uz pomoć kojih bismo mogli sigurno zakoračiti u proljeće“, kazao je premijer.

4. Promjene vezane uz ograničenja okupljanja

Posljednje informacije o ublažavanju mjera stigle su s današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović na presici je kazao kako će odluka o mjerama biti donesena do kraja ovog tjedna. Aktualne mjere ministar je podijelio na četiri paketa, rekavši da će tri paketa ostati na snazi do daljnjeg. „Tri su vezana za trgovine, granice i javni prijevoz i oni će se praktički produžiti u sadržaju u kojem već jesu više-manje“, otkrio je Božinović.

Iz načina na koji je ministar postavio temu očito je da će promjene biti vezane uz četvrtu grupaciju mjera. „Četvrta je odluka o ograničavanju okupljanja i uvođenju drugih nužnih epidemioloških mjera”, rekao je Božinović, dodavši kako su o četvrtom paketu nadležni najviše razgovarali posljednjih dana. Više detalja o tome koje mjere će biti ublažene ministar nije iznio.

5. Nema velikih popuštanja

No, ministar je građane upozorio i da ne očekuju prevelika popuštanja. Priznao je da se situacija u Hrvatskoj popravlja, ali dodao je kako smatra da nije pravi trenutak za veliko ublažavanje mjera. „U ovakvim okolnostima neka strategija velikog popuštanja sigurno bi nas dovela u situaciju da nemamo previše uporišta za takvu neku opciju“, kazao je. Božinović je još rekao da velikih promjena u postojećem režimu borbe protiv pandemije ne može biti dok se ne dozna više o novim, mutiranim sojevima virusa, kao i dok ne bude jasno kada će se normalizirati isporuka cjepiva.

6. Ugostitelji spominju neposluh i prosvjede

Božinović se osvrnuo i na izjave predstavnika ugostitelja o mogućem prosvjedu kojim bi se tražilo ublažavanje mjera u toj industriji. O tome je jutros govorio Dražen Biljan, predsjednik sekcije barova pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja. „Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu”, rekao je Biljan.

Božinović je komentirao kako ustanak ugostitelja ne bi imao smisla. „Ne znam što bi to značilo. Protiv koga? I protiv čega? Svi su svjesni da je situacija komplicirana, vidim to iz izjava predstavnika udruga. Svi moramo dati sve od sebe da što prije izađemo iz ove muke”, rekao je Božinović.

7. Što ako u Hrvatsku dođe novi soj virusa?

Pojava mutiranog virusa koji je zarazniji od ranije varijante navodi se kao razlog zbog kojeg neke europske države donose stroža ograničenja gospodarskih i ostalih aktivnosti. Novinari su danas pitali ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka što će biti s popuštanjem mjera ako se novi soj pojavi u Hrvatskoj. Iz njegovog se odgovora može zaključiti da bi pojava zaraznije varijante virusa odgodila relaksaciju u Hrvatskoj.

Prije nego što je odgovorio na pitanje, Capak je podsjetio na to da još nije dogovoreno ni da će biti popuštanja mjera. „A što se tiče novog soja, u tom slučaju je opasnost za pogoršanje veća i to će imati utjecaj na naše odluke“, rekao je Capak.

Nastavite čitati