Politika & Kriminal

Sve se više priča o slanju vojske na granicu zbog migranata, Krstičević kaže da su spremni pomoći policiji

'Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove', dodao je

Hrvatska vojska (HV) spremna je pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, uslijed najave novog migrantskog vala i kritične situacije koja se događa na grčko-turskoj granici, izjavio je u utorak ministar obrane Damir Krstičević.

“HV je spremna pomoći našoj policiji ako bude potrebe, ako su nove okolnosti naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni”, rekao je Krstičević novinarima na svečanosti u povodu imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

Pitanje nedorečenih pravila postupanja

Komentirajući ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je da će se to ispraviti.

HV dosad nije zajedno s policijom osiguravao granice, osim u doba Domovinskog rata. Oko toga ima dosta pravila i procedura, ali ako bude potrebe, uz razgovor i komunikaciju sve potrebno će se napraviti, ustvrdio je Krstičević. “Uvijek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome i migranata. Znamo se mi ponašati prema pravilima”, kazao je.

Ovlasti policije i ovlasti vojske

Načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj potvrdio je da vojska već dulje vrijeme ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica. “U skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama, HV može pomoći hrvatskoj policiji kada MUP to zatraži i kada dobijemo odgovarajuće zapovjedi o potpornoj ulozi”, rekao je Hranj.

Pojasnio je da potporna uloga vojske može biti vrlo široka – od logistike, prehrane i prijevoza do medicinske pomoći, a moglo bi se anagažirati oko 2500 vojnika. No, treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određene ovlasti, jer vojnici nemaju policijske ovlasti. “Nemaju ovlasti postupanja prema civilima u doba mira. To je isključiva nadležnost i ovlast policije”, napominje Hranj.

Krstičević zadovoljan suradnjom s Milanovićem

Krstičević je također ocijenio da je suradnja s predsjednikom Milanovićem dobra. “Imamo odgovornost za jačanje HV-a, tako da mogu biti zadovoljan”, rekao je. Iako je iz Vlade bilo najavljivano da će s novoizabranim predsjednikom Republike biti “tvrda kohabitacija”, sve izmjene u Glavnom stožeru dogovorene su u mjesec dana.

“Razgovaramo i komuniciramo, tu je i predsjednik Vlade. Svaki od nas ima neku odgovornost i drago mi je da se svi ponašamo odgovorno, vjerujem da će takva suradnja biti i ubuduće”, ističe Krstičević.

Povlačenje HV-a iz Afganistana

Slaže se s Milanovićevim stajalištem, koje je iznosio još u predizbornoj kampanji, da HV treba povući iz mirovne misije u Afganistanu. “I ja sam za to da se povučemo iz Afganistana, jasno, uz proceduru i razgovor s partnerima i saveznicima”, rekao je Krstičević dodajući kako je s Hranjem bio u Afganistanu u prosincu pa su dobro upoznati sa situacijom u toj zemlji. “Pratimo situaciju, stalno se mijenja. Mi smo i tada zaključili da treba povući hrvatske vojnike”, naglasio je Krstičević, no nije precizirao kako će se to dogoditi.

“Treba staviti sve opcije na stol i napraviti analize te na razini države donijeti takvu odluku, ne bih želio sada špekulirati”, kaže ministar obrane. Nova rotacija kontingenta HV-a ipak će otići u Afganistan, za što postoji politička odluka Sabora i naredba predsjednika Republike. “HV se pripremio, kontingent odlazi u petak, kada je svečani ispraćaj. Za sve ostalo ćemo javnost pravovremeno obavijestiti”, kazao je Krstičević.

Nastavite čitati