Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sve žešći sukobi: izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike, ubijeno šestero ljudi, ozlijeđeno 70

Najgora eskalacija izraelsko-palestinskih sukoba u zadnjih par godina

Prosvjedi Palestinaca i neredi
FOTO: AFP/AFP

Izraelska vojska pucala je u petak prema Gazi, pri čemu je ubijeno šestero Palestinaca, a ozlijeđeno ih je blizu 70, po zadnjim informacijama. Incident se dogodio dok su Palestinci bacali kamenje tijekom prosvjeda održanih u znak potpore palestinskim demonstracijama u Jeruzalemu, a riječ je o najgoroj eskalaciji izraelsko-palestinskih sukoba u zadnjih nekoliko godina, piše Guardian.

Prosvjedi u Gazi sazvani su u znak solidarnosti s Palestincima na području okupirane Zapadne obale i Jeruzalema, a uslijedili su nakon niza palestinskih napada na Izraelce i odmazde Židova prema Arapima.

Prosvjednici bacali kamenje, vojnici otvorili vatru

Izraelska vojska tvrdi da je oko 200 Palestinaca stiglo na manje od 100 metara od granične ograde postavljene u sjeverozapadnoj Gazi. Pritom su bacali kamenje i kotrljali zapaljene automobilske gume prema izraelskim vojnicima na drugoj strani.

Očevici tvrde da su izraelski snajperisti, smješteni duž granične ograde udaljene oko 400 metara od mjesta na kojemu su Palestinci prosvjedovali, na njih otvorili vatru. Vođa Hamasa u Gazi Ismail Hanija pozvao je Palestince na odvažniju borbu protiv Izraelaca, nazvavši posljednji val nasilja u Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali kao početak novog ustanka ili intifade. “Petak je, dan gnjeva… Ovaj će dan predstavljati početak nove intifade na svim palestinskim teritorijima”, rekao je Hanija svojim pristašama nakon molitve.

Ishodište napetosti džamija Al Aksa

“Za Jeruzalem dajemo svoju dušu i krv. Jeruzalem i Al Aksa dio su naše vjere”, kazao je, nazvavši Palestince koji su noževima napali Izraelce “herojima”. “Gaza stoji iza okršaja u Jeruzalemu… Gaza je u potpunosti spremna”, dodao je, kazavši i kako bi svi Palestinci trebali braniti džamiju Al Aksu, ishodište napetosti s Izraelom.

U petak je jedan Židov nožem napao i ozlijedio četiri Arapina u južnom Izraelu, osvećujući se za ranije palestinsko nasilje, najteže u posljednjih nekoliko godina. U posljednjih deset dana četvero Izraelaca nasmrt je izbodeno u Jeruzalemu i u području okupirane Zapadne obale, a najmanje deset osoba Palestinci su ranili noževima ili odvijačima u Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima.

Palestinci su gnjevni zbog događaja oko džamije Al Akse na Platou džamija u jeruzalemskom Starom gradu te strahuju da Izraelci kane izmijeniti status quo tog svetoga mjesta, koje duboko štuju i muslimani i židovi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više