Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Švedska i Finska sutra će zajedno predati svoje zahtjeve za ulazak u NATO

Švedska premijerka i finski predsjednik dan kasnije idu kod Bidena

Finland's President Sauli Niinisto (L) and Sweden's Prime Minister Magdalena Andersson address a news conference in Stockholm, Sweden, on May 17, 2022. - Finland’s President Sauli Niinisto and his wife are on a two-day state visit to Sweden at the invitation of Sweden's King. (Photo by Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
FOTO: AFP

Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson. “U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve”, rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo. Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu. S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.

Švedska premijerka i finski predsjednik idu kod Bidena

Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku i finskog predsjednika, priopćila je u utorak Bidenova glasnogovornica, dok se dvije zemlje ubrzano spremaju priključiti NATO-u. “Razgovarat će o kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i europskoj sigurnosti te potpori Ukrajini koju je napala Rusija”, rekla je Karine Jean-Pierre.

Biden primanjem čelnika dviju nordijskih zemalja želi pokazati da snažno podupire njihov prijem u Sjevernoatlantski savez. SAD je spreman Švedskoj i Finskoj ponuditi sigurnosna jamstva tijekom pristupnog procesa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više