Švedska ministrica zaplakala dok je govorila o novim mjerama njene Vlade protiv ulaska izbjeglica

Švedska više neće provoditi politiku otvorenih vrata prema azilantima

ZADNJA IZMJENA: stu. 27, 2015
Foto: screenshot

Zamjenica švedskog premijera Asa Romson nije krila emocije dok je govorila o novim mjerama Švedske kojima će se nastojati smanjiti broj tražitelja azila u Švedsku.

Švedska je dosad provodila politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama, više od 190 tisuća izbjeglica tijekom ove godine je ušlo u državu. Švedska vlada je sada odlučila stati na kraj takvoj politici, prenosi Independent. Takvu odluku Romson je očito prilično teško donijela.

Teška rasprava u stranci

“Bit ću potpuno iskrena,” rekla je Romson novinarima “Nedavno smo imali tešku raspravu u stranci. O percepciji stvarnosti.”

“U posljednjih nekoliko tjedana, bila sam uvjerena da je ovo najbolji način da pomognemo lokalnoj Zelenoj stranci da zapravo nešto učini,” pokušala je pojasniti Romson sa suzama u očima.

U komentarima kasnije priznala je ovaj preokret bio “grozna odluka”, ali neće dati ostavku jer se time ništa ne bi riješilo, rekla je.

https://www.youtube.com/watch?v=FZwpCJDp05w

Ne možemo učiniti ništa više

Švedski premijer Stefan Löfven u utorak je izjavio kako će Švedska minimalizirati broj izbjeglica koje će primati u skladu s propisima Europske unije. Mnogima će se odobravati tek privremene dozvole boravka, a ograničit će se i pravo tražitelja azila na ujedinjenje s obiteljima, a uvode i provjere identiteta izbjeglica. Löfven je rekao kako Švedska naperosto treba predah od prihvaćanja velikog broja izbjeglica. “Boli me što Švedska više ne može primati izbjeglice kao dosada, ali ne možemo učiniti ništa više,” rekao je na konferenciji za novinare.

 

Tajana Vlašić
Telegram autor
3042 članka Više o autoru