Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Švedska želi u NATO, ali su postavili dva uvjeta

Protive se stacioniranju nuklearnog oružja ili stalnih NATO-ovih vojnih baza u Švedskoj

The Swedish Prime Minister Magdalena Andersson talks to the press after a meeting with India's Prime Minister at Christiansborg Castle, in Copenhagen, on May 4, 2022. - The Prime Minister of India is on a two-day official visit to Denmark. (Photo by Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
FOTO: AFP

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

Susjedna Finska već je spremna aplicirati za članstvo u NATO-u, a premijerka Magdalena Andersson sasvim je sigurna da će za nekoliko dana i Švedska službeno podnijeti zahtjev. “Upravni odbor stranke je na sjednici održanoj 15. svibnja 2022. odlučio da će stranka angažirati na tomu da Švedska podnese zahtjev za članstvom u NATO-u”, stoji u priopćenju socijaldemokrata.

Ne žele nuklearno oružje i stalne NATO baze

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u savezu.

Švedski socijaldemokrati su kazali da se protive stacioniranju nuklearnog oružja ili stalnih NATO-ovih vojnih baza u Švedskoj. Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u objema zemljama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio namjeru te zemlje da aplicira za članstvo, kazavši da će od toga koristi imati cijela regija.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više