Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sveti Duh nakon nalaza inspekcije: 'Odgovornim liječnicima izreći ćemo upozorenje'

'Apsolutno smo spremni prihvatiti odgovornost za svoje propuste', navode

Nakon što je zdravstvena inspekcija pokrenula prekršajni postupak protiv KB Sveti Duh i ravnateljice Ana-Marije Šimundić zbog kršenja prava Mirele Čavajde, kojoj su uskraćene informacije kod odlučivanja o njezinom zahtjevu za prekidom trudnoće, o najnovijem razvoju situacije oglasili su se i iz ravnateljstva bolnice. Tvrde kako optužni prijedlog inspekcije nisu još zaprimili, ali da im je još 26. svibnja najavljeno da će do njega doći.

Iz bolnice poručuju da im je “drago da inspekcija MIZ-a nije utvrdila propuste u pružanju zdravstvene skrbi pacijentici” te dodaju da su svoje tvrdnje potkrijepili dokumentacijom i iskazima prilikom nadzora. No, iz Svetog Duha pojašnjavaju kako je došlo do propusta za koje ih inspekcija tereti.

‘Nismo dokumentirali sve korake u proceduri’

“Pacijentica je zaprimljena u našu bolnicu u utorak navečer, u srijedu je zatražen nalaz magnetne rezonancije i već u četvrtak ujutro je pacijentica i obavila pretragu magnetne rezonancije. Naši su se radiolozi o nalazu konzultirali s kolegama iz KBC Zagreb, koji su potvrdili dijagnozu radiologa iz naše ustanove. Nalaz je pacijentici usmeno iskomuniciran odmah idući dan ujutro, tj. u petak, nakon čega je pacijentica zatražila otpust iz bolnice na vlastiti zahtjev”, navodi ravnateljica bolnice, ali pritom dodaje kako “neke od koraka” u proceduri nisu “adekvatno dokumentirali”.

“Konkretno, ne postoji zapis o provedenoj konzultaciji s kolegama iz KBC-a Zagreb, kao niti zapis koji potvrđuje da je pacijentica puštena kući na vlastiti zahtjev. To je ujedno i jedna od tri stavki, koje je inspekcija MIZ-a utvrdila u svom nadzoru”, navodi ravnateljica.

Rekli joj da može prigovoriti, ali ne i gdje

Druge dvije stavke, pojašnjava, odnose se na postupak donošenja odluke temeljem zahtjeva za prekid trudnoće i postupak vezan uz informiranje pacijentice. Ravnateljica navodi kako je bolnička prvostupanjska komisija prvo donijela odluku po kojoj se slučaju upućuje na drugostupanjsku komisiju, a potom je, kad im je predmet vraćen, utvrdila da je Čavajdin zahtjev opravdan. Pritom su joj naveli, tvrdi, da nisu u mogućnosti uslugu pružiti u KB Sveti Duh.

“U toj odluci smo pacijenticu informirali o tome da ima pravo uložiti prigovor komisiji drugog stupnja u roku od tri dana od zaprimanja naše odluke. Propust koji inspekcija MIZ-a navodi je činjenica da pacijentici nismo u odluci naveli da se radi o komisiji u okviru Kliničkog bolničkog centra Zagreb”, pojašnjava ravnateljica.

‘Spremni prihvatiti odgovornost’

U bolnici navode kako su “apsolutno spremni prihvatiti odgovornost za svoje propuste”, a najavljuju i poboljšanje u djelovanju cjelokupnog sustava. “Primjerice, kad se radi o vođenju medicinske dokumentacije, svjesni smo manjkavosti u toj proceduri i pokrenut ćemo žurno popravne radnje s ciljem da taj segment značajno unaprijedimo. Provest ćemo edukaciju osoblja i naložiti svim predstojnicima i pročelnicima klinika i zavoda u našoj bolnici da vode brigu o tome da se u njihovim klinikama i zavodima uredno vodi sva medicinska dokumentacija”, navodi ravnateljica.

“Liječnicima koji su direktno odgovorni za propuste u ovom slučaju izreći ćemo upozorenje i naložiti da se u svom daljnjem radu pridržavaju zakona i propisa”, dodaje.

Zaposlenje psihologa

Iz bolnice također poručuju kako su krenuli u proceduru zapošljavanja psihologa. To im je, kažu, odobrilo Upravno vijeće slijedom čega će zatražiti odobrenje Grada pa potom i Ministarstva zdravstva.

Osvrćući se, pak, na izbor predstojnika Klinike za ginekologiju, iz bolnice navode kako su tijekom izbornog procesa protukandidati prof.dr.sc. Ratka Matijevića zatražili istragu Državnog inspektorata kojem je bolnica dostavila traženu dokumentaciju te čeka njihovu odluku. Na izbor dr. Matijevića protukandidati su se žalili i Upravnom vijeću, no ni ta odluka još nije donesena.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više