Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Svi akteri prave se blesavi, ali zakon je jasan. Plenković i Beroš drže konce u aferi Zadravec

Iz bolnice kažu da se slučaj Zadravec ne smije pretvoriti u reality show. A što je ovo nego reality show?

To znači da su Plenković i ministar Beroš, kao predsjednik Vlade i njegov ministar, trebali povući odlučujuće poteze kako bi se neobuzdano divljanje dr. Zadravec zaustavilo, a neizdrživa paraliza na radiologiji prevela u neko normalno i radu s pacijentima posvećeno stanje. To se, međutim, već dva tjedna ne događa

U petak ćemo, dakle, znati smjenjuje li se goropadna doktorica Dijana Zadravec s mjesta pročelnice Zavoda za radiologiju bolnice Sestre milosrdnice ili ostaje na šefovskoj poziciji. Ali, s obzirom na poznate okolnosti, može se još očekivati apsolutno sve ili bilo što.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Tomislav Dulibić danas je pitijski izjavio kako se bolnica nikako ne smije pretvoriti u reality show, no reality show već imamo, i to u najdoslovnijem smislu. Tome su kumovali prvenstveno premijer Plenković, i ministar Beroš perući ovih dana ruke od ovog cajkaškog slučaja koji se razvio na najjače u jednoj javnoj ustanovi. Krizu, rekli su, treba riješiti ravnatelj, a ne oni. Ali prozvani ravnatelj dr. Mario Zovak jučer je iznebuha podnio ostavku da bi danas Upravno vijeće na njegovo mjesto imenovalo dr. Zorana Vatavuka.

Zovak je izjavio kako se sa svoje dužnosti povlači kako bi uklonio ”i najmanju natruhu prigovora” prilikom provođenja natječaja za ravnatelja KBC Sestre milosrdnice koji treba biti raspisan za desetak dana i na koji je on već rekao da se neće javljati, ali će se zato javiti doktorica Zadravec. Budući da novog ravnatelja bira Upravno vijeće, a ravnatelj ”in situ” s time nema nikakve veze, razlog je sasvim neumjesan. Dakle, razne se igre ovdje igraju i to je posve očigledno.

Dojam je da se svi prave blesavi

Dojam je da se svi akteri ove situacije naprosto prave blesavi oko svojih zakonski vrlo jasnih nadležnosti, a što će iz te kuhinje proizaći, ostaje nam da vidimo. Jer, KBC Sestre milosrdnice je javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska. Utoliko Vlada, kao tijelo osnivača, drži sve konce u toj bolnici.

To znači da – prema slovu Zakonu o ustanovama – ona imenuje članove Upravnog vijeća koji, pak, imenuju i razrješuju ravnatelje i nadziru njihov rad. Prema hrvatskom običaju, svi ti ljudi su HDZ-ovci ili su bliski HDZ-u. Iz te su ekipe i dojučerašnji ravnatelj Zovak i predsjednik Upravnog vijeća, pravnik Dulibić, koji je ujedno i Berošev državni tajnik, a članica stranke je, uostalom, i doktorica Zadravec.

Već dva tjedna ništa se ne događa

To znači da su Plenković i ministar Beroš, kao predsjednik Vlade i njegov ministar, trebali povući odlučujuće poteze kako bi se neobuzdano divljanje dr. Zadravec zaustavilo, a neizdrživa paraliza na radiologiji prevela u neko normalno i radu s pacijentima posvećeno stanje. To se, međutim, već dva tjedna ne događa.

Dr. Zadravec, koliko se u ovom razdoblju moglo zapaziti, nema saveznika među ljudima kojima je nadređena. Da ima, netko bi se valjda već oglasio da stane na njenu stranu, ali nije nitko. Već samo to bio bi dovoljan razlog da je se smijeni. Nijedan kolektiv ne smije predvoditi osoba autokratskog, nadmenog i agresivnog ponašanja koja je u svađi sa svima. To je osnovno pravilo upravljanja.

Jednom su je spasili od smjene

No Dijanu Zadravec, protiv koje su ovih dana na cesti jednoglasno prosvjedovali liječnici Instituta za tumore, već je jednom spasio upravo Tomislav Dulibić kad je tražena njena smjena. Manevar je početkom prošle godine izveo bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić razriješivši tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća bolnice da bi ga zamijenio Dulibićem.

Glas rečenog Dulibića, koji danas lamentira o reality showu, spriječio je tada već gotovu stvar, smjenu doktorice Zadravec. Sada javnost saznaje da je u nekoliko godina od nje u druge bolnice pobjeglo 11 radiologa, sedam iz Instituta za tumore gdje ih je ostalo troje, pri čemu je Hrvatska šesta po smrtnosti od raka u svijetu.

No ministar Beroš sada se uzda upravo u Dulibića da će, kao predsjednik Upravnog vijeća, staviti točku na cirkus s ravnateljicom Zavoda za radiologiju koja je na svom Facebook profilu objavila više razdraganih slika tik uz Andreja Plenkovića nego što ih Plenković ima s bilo kojim članom Vlade.

Nisu poduzeli ništa da zaustave mahnitanje

Sumnju u razumno i konačno razrješenje ove meksičke sapunice izaziva i činjenica da HDZ-ov ravnatelj Vinogradske Mario Zovak nije poduzeo ništa da mahnitanje dr. Zadravec skine s grbače medicinskom osoblju i pacijentima nego se dezerterski povukao u ostavku koju je smjesta prihvatilo Upravno vijeće.

Tako su pitanje smjene uvalili od danas novom v.d. ravnatelju dr. Zoranu Vatavuku. Prema današnjoj Dulibićevoj izjavi, upravo se od njega – kratkotrajnog i privremenog rješenja – očekuje da donese odluku nakon što Povjerenstvo za upravni nadzor i Radničko vijeće krajem tjedna eventualno pokažu prstom prema dolje.

Pravili se da ništa od tog bubnjanja ne čuju

Pritom treba podsjetiti da samorazumljiva dilema treba li profil tipa doktorice Zadravec i dalje voditi jedan ozbiljan zavod kliničkog bolničkog centra nije prošlog tjedna ni otvorena na sjednici Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice. Dok je ona držala govore u svim medijima optužujući svoje kolege ne samo za neznanje, nerad, lijenost i bezobrazluk, nego i za direktan kriminal i krađu u korist privatnih klinika, Dulibić i ostali članovi Upravnog vijeća pravili su se da ništa od tog bubnjanja ne čuju.

Nisu čuli ni Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika (HUBOL): čime to dr. Zadravec ”drži u šaci jednu kliniku, jedan klinički bolnički centar, njegovu upravu i upravno vijeće, jednog ministra zdravstva i na koncu jednu vladu koja postavlja upravno vijeće”. A iz Upravnog vijeća nije na to bilo ni odgovora. I sada će djelovati na dobrobit građana koji su 16,5 posto svake svoje plaće dužni izdvajati za zdravstvo? Baš da vidimo kako, odnosno koji je to mig konačno stigao od Plenkovića i Beroša sada kad je afera Zadravec eskalirala do besmisla.