Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Svi bivši ministri, osim jednog, podnijeli su Povjerenstvu izvješće o imovinskom stanju. Pogađate, Tomislava Tolušića

Smijenjeni ministri i oni koji su podnijeli ostavke dužni su u roku od 30 dana podnijeti izvješće o imovini

U petak, 16. kolovoza bilo je točno 30 dana otkako su, u onome što je premijer Andrej Plenković nazvao osvježenjem Vlade, smijenjeni ministri Tomislav Tolušić (bio je ujedno i potpredsjednik Vlade), Gabrijela Žalac i Nada Murganić. Već prije toga, kao što je poznato, iz Vlade je podnošenjem ostavke 8. srpnja otišao ministar Lovro Kuščević, a tjedan dana nakon njega, 15. srpnja i Gordan Marić. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, svog nasljednika dobila je 17. srpnja kada je službeno potvrđeno da će njeno mjesto zauzeti Gordan Grlić-Radman.

Svi oni, sukladno članku 8. stavku 2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa dužni su u roku od 30 dana od dana odlaska s funkcije podnijeti imovinsku karticu. Taj dio članka 8. Zakona o sprječavanju sukoba interesa doslovno glasi: ”Dužnosnici su obvezni u roku od 30 dana po prestanku obnašanja javne dužnosti podnijeti izvješće Povjerenstvu o svojoj imovini, a ako je tijekom obnašanja javne dužnosti došlo do bitne promjene glede imovinskog stanja dužni su o tome podnijeti izvješće Povjerenstvu, istekom godine u kojoj je promjena nastupila”.

Kuščević i Marić već su podnijeli izvješće

S obzirom da su bivši ministri Lovro Kuščević i Gordan Marić ostavke podnijeli prije nego što je Plenković smijenio troje ministara (Tolušić, Žalac, Murganić), za njih je rok u kojem su trebali podnijeti izvješće već prošao. U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa Telegramu je potvrđeno da su obojica to učinila u elektronskom obliku ta da se još čeka i tvrda kopija, dakle izvješće na papiru.

Svoje obveze o podnošenju imovinskog stanja nakon prestanka dužnosti u roku od 30 dana, čak i prije toga, ispunili su i ostali bivši ministri: Gabrijela Žalac, Nada Murganić i Marija Pejčinović Burić. No, izvješće o imovinskom stanju bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, do petka, 16. kolovoza u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, još nije stiglo. Tog dana, kad smo se oko 14.45 sati u Povjerenstvu zanimali jesu li spomenuti dužnosnici ispoštovali zakonsku obvezu, Tolušićeva imovinska kartica nije stigla ni e-poštom, niti u papirnatom obliku.

Ima rok do nedjelje da podnese imovinsku karticu

To, međutim, ne znači da se Tolušić ogriješio o Zakon s kojim je već imao problema (o čemu je Telegram prvi pisao) i koji je pokrenuo lavinu novinarskih istraga, što je u konačnici završilo njegovom smjenom. Naime, iako je Tolušić smijenjen 17. srpnja, njegov mandata potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede (kao i mandati Gabrijele Žalac, Nade Murganić i Marije Pejčinović Burić) stvarno su prestali 19. srpnja kada je Hrvatski sabor potvrdio nove ministre.

Tolušić dakle ima rok do nedjelje, 18. kolovoza da svoju imovinsku karticu dostavi povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, kako se ponovno ne bi ogriješio o taj Zakon. On to, naravno, može učiniti e-poštom do kraja tog dana, a može svoju imovinsku karticu poslati i poštom, ali je važno da omotnica nosi žig s datumom 18. kolovoza.

Već je bio prilično nemaran oko ispunjavanja kartice

Kao što smo rekli, bivši ministar Tolušić se prema obvezi ispunjavanja imovinske kartice, svjesno ili nesvjesno, odnosio krajnje nemarno. Tako je za obiteljsku kuću u Virovitici, za koju u katastru stoji kako je veličine 330 metara četvornih, napisao upola manju kvadraturu od 165 m², a drugu zgradu na istoj katastarskoj čestici, veličine 120 m², uopće nije unio u karticu, objašnjavajući kasnije kako se zapravo radi o roštilju.

Kad se našao u problemu, bivši ministar i potpredsjednik Vlade, Tolušć, tada je novinarima rekao neistinu, tvrdeći kako se konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i kako su mu objasnili da se u kvadraturu kuće unosi samo neto površina. U Povjerenstvu su tada demantirali da ih je Tolušić ikada o tome pitao, niti da su mu dali takvu uputu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više