Svi i dalje pričaju o optužbama iz Bosne, da je Hrvatska potajno naoružavala islamiste. SOA i premijer Plenković sve odbacuju

Primili smo odgovor iz hrvatske obavještajne agencije koja napade ministra iz BiH ocjenjuje kao opasne i zlonamjerne

ZADNJA IZMJENA: ožu 14, 2019

Hrvatska i BiH našle su se usred potencijalne špijunske afere. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić jučer je izjavio kako su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija. To je pak, prema njemu, trebalo dati opravdanje ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Mektić je ovu izjavu dao nakon što je novinski portal Žurnal objavio tekst u kojem navodi da je akcija izvedena uz pomoć njegova zamjenika – Mije Krešića – koji je kadar HDZ-a BiH. Koordinator operacije je pak navodno bio hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić. Prema istom portalu Bandić je za djelovanje dobio i službeni auto Vlade Republike Hrvatske s diplomatskim tablicama. Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji je navodno blizak predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dobro osmišljena akcija

Prema njegovim navodima i Žurnalovom tekstu, hrvatski obavještajci lani su ucijenili jednog pripadnika selefijskog pokreta da pri povratku u BiH na području Doboja preuzme paket s naoružanjem, te da ga odnese u mesdžid (islamska bogomolja koja nema minaret op.a.) Stranjani kod Zenice. Novinar Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da vrbovani selefije na teritoriju Republike Srpske preuzmu pakete s oružjem.

Kako navodi Žurnal, nakon što bi prebacio oružje, selefija je trebao poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom, o svemu obavijestio policijske agencije u BiH, a koje bi tada provele akciju te naravno pronašle oružje i eksploziv. Žurnal tvrdi i da su hrvatski obavještajci prijetili selefijama da će im ukinuti radne dozvole, te da će ih dodatno kontrolirati na granici ako ne pristanu na suradnju.

Konzul posuđivao službeni auto

Prema istom tekstu, hrvatski konzul u Tuzli, Ivan Bandić, lani je odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica te pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete s oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Bandić je tada, nastavlja Žurnal, Đakoviću dao na raspolaganje i službeni BMW. Sve pokušavaju potkrijepiti fotografijom na kojoj se u selu Dubnici doista vidi automobil s diplomatskim tablicama koje pripadaju Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, odnosno Konzulatu u Tuzli.

Samo nekoliko mjeseci ranije, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović optužila je BiH da je „leglo terorizma“, a njena izjava je temeljena na „informacijama Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske“, na čije su se navode pozivali mediji bliski HDZ-u. Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić tada je demantirao hrvatsku predsjednicu te izjavio da su informacije o BiH kao leglu terorizma – izmišljene, a sada tvrdi i kako je cilj cijele obavještajne operacije bo “brutalno diskreditirati BiH” i dokazati tvrdnje hrvatske predsjednice.

SOA tvrdi – to su zlonamjerni navodi

SOA čije priopćenje prenosimo u cijelosti tvrdi da je riječ o laži:

“Poštovani, kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe. Smatamo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere.”

Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu

Tužiteljstvo BiH u međuvremenu je otvorilo predmet o hrvatskim obavještajcima: “U sklopu njega bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužiteljstvo nije informirano niti su događanja prijavljena Tužiteljstvu BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvo nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih agencija za provođenje zakona”, piše u priopćenju za javnost.

Iz Neuma se javio i premijer Andrej Plenković koji odbacuje Mektićeve optužbe. Kaže kako je ovdje riječ o “kreativnoj manipulaciji”. “Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i surađuje s partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati”, kaže Plenković. Tvrdi kako je riječ o besmislici koju u potpunosti odbacuje – kao i to da bi se hrvatski diplomati bavili ičim drugim osim svojim poslom. Dodaje i kako je Hrvatska već tražila od nadležnih u BiH da se očituju o navodima, kako bi se dobila šira slika događaja.

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević reagirao je na Twitteru na ove optužbe. Piše kako je, ukoliko se informacije Žurnala pokažu istinitima, riječ o direktnoj izdaji interesa Hrvatske. Slučaj je komentirao i Predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić koji je Mektića nazvao neodgovornim ministrom sklonim bombastičnim izjavama. Ostojić dodaje i da je interes Hrvatske da je BiH stabilna zemlja pa ne može vjerovati da bi išla u naoružavanje islamskih skupina. Kaže i kako će idućega tjedna razgovarati s predstavnicima sigurnosnih službi.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program