Svi pričaju da Grad Zagreb želi zatvoriti Jabuku. Otišli smo tamo da provjerimo što se točno događa

Upravu kluba na Tuškancu još uvijek nitko ni o čemu nije obavijestio

ZADNJA IZMJENA: pro 15, 2016

Na Facebook stranici kultnog zagrebačkog kluba Jabuka danas je objavljeno priopćenje o incidentu koji se noćas dogodio na njihovoj terasi. Kako stoji u priopćenju, “djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je. Fizički su je odvojili od kluba i tako, nasilno, počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba u Zagrebu”.

Pričali smo s Tomislavom Petrovićem iz Jabuke koji nam je objasnio da je ovaj potez tek posljednji u sporu oko zemljišta koji uprava kluba vodi s Gradom Zagrebom. “Terasa kluba nalazi se na čestici koja je u državnom vlasništvu i proglašena je kulturnim dobrom. Grad se pokušao upisati na tu česticu, no bez uspjeha. Prije godinu dana podignuli su tužbu kojom nas žele izbaciti iz prostora, i to je i dalje na sudu, kaže Petrović.

“Sami su si izdali dozvoli i počeli s radovima”

Upravu kluba nitko ni o čemu nije obavijestio, kaže. Prema lokacijskoj dozvoli, jer građevinsku još nisu vidjeli, na mjestu terase kluba koji u Zagrebu postoji već 49 godina, predviđeno je parkiralište.

“Prije dvadeset dana, samo su došli i počeli s mjerenjima. Nama je to bio prvi glas. Nemamo ništa protiv dvorane, tamo ima dovoljno mjesta i sve smo se mogli normalno dogovoriti. Umjesto toga, Grad je sam sebi izdao građevinsku dozvolu i počeo s radovima. Stvar je u tome da taj prostor nije u njihovom vlasništvu”, objasnio je.

Najavljuju podizanje kaznenih prijava

Sve su prijavili Ministarstvu kulture i građevinskoj inspekciji, ali očito bez bilo kakvog uspjeha. “Upozorili smo radnike da ne ulaze u dvorište kluba. Unazad sedam dana, zbog pokušaja provale na terasu dvaput smo zvali policiju. Na kraju, to su izveli tako da su došli noću i ogradili prostor, za što nemaju nikakvu pravnu osnovu”, kaže Petrović, koji najavljuje podizanje kaznene prijave.

U priopćenju su podsjetili da su još 1998. gradske vlasti zatvorile klub, da bi tri godine kasnije, nakon dobivenog upravnog spora, Jabuka ponovno dobila dopuštenje za rad. Tada je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, počastivši sve goste rundom pića.

U međuvremenu, na priopćenje je regirao i Grad Zagreb. U priopćenju za javnost koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić ističe se da za radopve imaju sve potrebne dozvole, te naglašavaju da se radovima na staroj dvorani pristupilo prvenstveno zbog micanja salonitnih ploča s azbestom, u čemu ih je sprečavao “nelegalni korisnik kluba”.

Priopćenje Grada Zagreba oko ovog pitanja prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Grad Zagreb ishodio je građevinsku dozvolu od dana 17. kolovoza 2016. godine, a koja je pravomoćna od 7. rujna 2016. godine. Građevinskom dozvolom predviđeno je uklanjanje stare dvorane, te izgradnja nove dvorane i dogradnja trakta škole s 6 učionica. Grad Zagreb pristupio je dana 18.11.2016. radovima na sanaciji i dogradnji Osnovne škole Jabukovac, izgrađene na čestici k.č.br. 231/1 k.o. Centar koja je društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac.

Prilikom izvođenja radova uklanjanja stare dvorane poklanja se osobite pažnja uklanjanju salonitnih ploča s azbestom, a iz kojeg razloga se pristupilo uklanjanju stare dvorane. Prijava izvođenja radova na uklanjanju građevine odnosno u ovom slučaju dvorane izvršena je prema Ministarstvu unutarnjih poslova, prema građevinskoj inspekciji, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Odjelu za komunalne poslove i zelenilo i Hrvatskim vodama.

Sukladno očitovanju Ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada klub Jabuka smješten je na k.č.br. 233 k.o Centar, na adresi Jabukovac 28, odnosno neposredno do čestice na kojoj se izvode radovi. Ističemo kako Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvodi radove na uklanjanju dvorane, a koja se nalazi na čestici koja je sastavni dio zemljišta škole, dakle ne radi se na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka.

Nelegalni korisnik kluba prilikom izvođenja radova sprječavao je izvođenje radova odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom sa dvorane, mada je nekoliko puta upozoren usmeno i pismeno kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze.

Vezano uz navode da je nejasno kako je dobivena građevinska dozvola s obzirom na česticu na kojoj se nalazi školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro ističemo kako se zgrada OŠ Jabukovac na k.č.br. 231/1 k.o. Centar nalazi na području Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba za koju je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo kulturnog dobra, te se na istu primjenjuje Zakon o zaštititi i očuvanju kulturnih dobara.

Sukladno zakonskim propisima zatraženo je od Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode na temelju članka 6. stavka 1. točke 9. i članka 61. b stavka 3 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izdavanje potvrda da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnih uvjetima zaštite.

Dana 19.2.2016. izdana je potvrda od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i priroda da je glavni arhitektonski projekt za rekonstrukciju zgrade OŠ Jabukovac izrađen u skladu s posebnim uvjetima koje je Zavod izdao na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Također ističemo kako je imenovan i predstavnik Zavoda koji treba pratiti i nadzirati radove na sanaciji i dogradnji OŠ Jabukovac odnosno provoditi konzervatorski nadzor.

Vezano uz navode da je terasa kluba predviđena za parkiralište kako je nelegalni korisnik kluba, izjavio ističemo kako se parkiralište nalazi na k.č.br. 231/1 dakle na čestici i mjestu na kojem se i sada nalazi parkiralište odnosno na čestici gdje se nalazi škola dakle nema nikakve veze s prostorom iza dvorane odnosno dvorištem iza kluba.

Vezano uz navode da se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo ističemo kako je to točno jer i tamo je navedeno društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac, te se nigdje ne spominje klub Jabuka. Također, je vrlo važna činjenica, da se nije u zemljišnim knjigama mijenjala niti površina odnosno veličina čestice na kojoj se izvode radovi sukladno građevinskoj dozvoli.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program