Politika & Kriminal

Svi pričaju o dekanu FER-a koji je održao briljantan govor zbog kojeg su ministri Ćorić i Pavić ostali zatečeni

Ministar Ćorić utvrdio je kako nikada ovakvo nešto nije doživio

FOTO: N1
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Dekan Fakulteta elektronike i računarstva Gordan Gledec u utorak je očitao lekciju ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marku Paviću, ministru zaštite okoliša Tomislav Ćorić te zamjenici direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenki Košiša Čičin-Šain.

Naime, troje gostiju na Fakultet je stiglo na svečanu dodjelu ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama, a ondje ih je itekako zatekao govor dekana koji je iskoristio priliku kako bi kritizirao nefunkcionalan hrvatski sustav, piše Jutarnji list.

Potpisivanje ugovora s grčem u želucu

Gledec je govor započeo isticanjem kako se ugovori, poput ovog, na FER-u uvijek potpisuju s grčem u želucu, jer tek onda slijedi bitka s administracijom, zbog čega se pitaju je li njihov posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja.

“Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? “, upitao se.

Znanstvenici tretirani kao kriminalci

Potom je kazao kako istraživači zbog svih silnih provjera i onog što prolaze imaju osjećaj da se na njih gleda kao na kriminalce. “Kako da nas ne gledate kao lopove i kriminalce jer mi se tako osjećamo, nego kao nekog tko je tu uz vas da gradi ovu zemlju. Mi se tako osjećamo, uz sve silne provjere i ono što moramo dostavljati državi”, kazao je.

Potom se osvrnuo na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU ističući kako je EU prioritet razvoj i ulaganje u znanost u inovacije dok u Hrvatskoj znanost zbog države ima problema sa svojim projektima.

Kao primjer je onda naveo kada se FER prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci. “Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok”, rekao je Gledec i dodao da ovaj njegov govor nije kritika već poziv da vladajući saslušaju znanstvenike.

Ministri zateleni

Ministar Ćorić govor Gledeca ocijenio je neprimjerenim istaknuvši kako to nikada nije doživio i kako nijedan upit od dekana FER-a nije došao u njegovo ministarstvo vezan za pojašnjenje procedura.

Osvrnuvši se na dodijeljene ugovore Ćorić je istaknuo kako borba protiv klimatskih promjena i prilagodna klimatskim promjenama nema alternativu te podsjetio na dokument Europske komisije “Green deal” koji u potpunosti budućnost europskog kontinenta projicira u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu