Politika & Kriminal

Svi pričaju o snijegu koji dolazi u Hrvatsku pa smo nazvali meteorologe i pitali kakve su doista prognoze

Stiže pogoršanje, prvo će padati obilna kiša, a onda i snijeg

U Zagrebu je jutros izmjereno od 10-15 cm snijega
FOTO: PIXSELL

Još početkom ovog tjedna pojavile su se najave o mogućem snijegu, doduše, većinom u gorskim krajevima. Sada su se, meteorološki modeli ipak malo promijenili i čini se da pahulje, gotovo sigurno, možemo očekivati i u Zagrebu. Nakon njih stižu i prilično niske temperature, odnosno onaj pravi prosinac.

Nazvali smo meteorologinju N1, Teu Blažević te dežurnu meteorologinju Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ivanu Havrle Kozarić i pitali ih što nas čeka u sljedećih nekoliko dana. Sudeći po njihovim odgovorima, prava zima je stigla.

Meteoalarm za nedjelju screenshot Meteoalarm

‘Snijega će biti i u nizinama’

“Već danas kreće pogoršanje, jugo će lagano jačati i najaviti sutrašnje pogoršanje. Već u poslijepodnevni i večernjim satima očekujemo kišu u Istri i na Kvarneru te u Gorskom Kotaru. Odmah u ponedjeljak ujutro u zapadnom dijelu zemlje također kreće kiša, koja će se ponovo jako obrušiti na sjeverni Jadran i Istru te su tamo moguće jače nevere i pijavice”, rekla nam je Blažević.

Ta kiša, koju je prognostičarka N1 najavila, postepeno će, zbog prodora hladnog zraka, prelaziti u snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru i Lici. Isto nam je rekla i Havrle Kozarić koja je posebno naglasila da bi svi koji planiraju put, trebali imati zimsku opremu jer bi uvjeti na cestama mogli biti dosta problematični.

“Danas poslijepodne i navečer bit će dosta izražena južina. Tek uz zahlađenje koje kreće u ponedjeljak od sredine dana i poslijepodne, ta kiša će prelaziti u snijeg. Ipak, zbog kiše koja će lokalno biti obilnija i dosta natopiti tlo, ne očekujemo da će se u nizinama snijeg zadržavati”, kaže nam dežurna meteorologinja DHMZ-a.

Meteoalarm za ponedjeljak screenshot Meteoalarm

Temperature će biti u minusu

“Već jutros je bilo dosta hladno jer je noć bila vedra. Sutrašnje jutro bit će nešto oblačnije zbog juga, a samim time i toplije, ali ozbiljno zahlađenje očekujemo nakon ovog pogoršanja. U gorju i u nizinama očekujemo temperature do -5 stupnjeva, na moru će biti malo ugodnije uz 5 stupnjeva”, objašnjava nam Blažević.

Srećom, takvo pogoršanje neće dugo potrajati: “Ova promjena bit će kratkotrajna, ali dosta žestoka”, kaže Havrle Kozarić i dodaje: „Krajem tjedna jačat će bura pa bi vrijeme trebalo biti hladnije, ali uglavnom bez oborine i svakako sunčanije, osobito na Jadranu“.

“Probleme u prometu stvarat će obilna kiša i snijeg, a podno Velebita u ponedjeljak navečer i tijekom utorka očekuju se i olujni udari bure”, kaže Havrle Kozarić, dok Blažević savjetuje i da svi vozači koji mogu, odgode putovanje sljedećih nekoliko dana.

Koliko centimetara možemo očekivati?

“Miješanje kiše i snijega očekujemo u ponedjeljak tijekom dana, ali i tijekom noći na utorak, te u utorak prijepodne. Najviše će ga se akumulirati u gorskim predjelima gdje je moguće i desetak centimetara debeo snježni pokrivač. Moguće je i više, a tanji snježni pokrivač bi se mogao stvoriti u nizinama unutrašnjosti. Moguća je i susnježica u unutrašnjosti Dalmacije”, kaže nam Blažević.

Havrle Kozarić, pak, dodaje kako je za nizine još uvijek teško predvidjeti koliko bi snijega moglo biti jer će se vrlo vjerojatno odmah topiti: “Prognostički modeli pokazuju različite vrijednosti visine snježnog pokrivača, ali u Zagrebu se one kreću do tri centimetra. Ipak, zbog mokrog tla zapravo ne očekujemo stvaranje snježnog pokrivača, ali svakako očekujemo da će snijeg padati.”

Osim toga, ona dodaje i kako bi snježnog pokrivača svakako trebalo biti u gorama višim od 700 metara: “Vrijednosti se kreću između 5 i 15 centimetara u Gorskom kotaru i Lici, te čak do 20-ak centimetara oko Plitvičkih jezera”, zaključuje Havrle Kozarić.

Nastavite čitati