Svi su ozbiljno shvatili poziv premijera i navalili s kandidatima za ministra branitelja. Sada je poznato 8 imena

Premijer je rekao da će u idućih par dana donijeti konačnu odluku

ZADNJA IZMJENA: ožu 11, 2016
Foto: PIXSELL

Čeka se odluka premijera Tihomira Oreškovića o novom ministru branitelja. Danas je u intervjuu za HRT odbacio nagađanja da opstruira HDZ-ova kandidata za ministra branitelja Milijana Brkića, rekavši da se s Brkićem našao prije dva dana, no da je odlučivanje o novom ministru branitelja proces koji zahtijeva vrijeme. “On je kandidat, a mislim da je u svakoj demokraciji bitno da imamo nekoliko kandidata i na kraju možemo izabrati najkvalitetniju osobu. To je, po meni, čisto jedan proces. Nadam se da ćemo u kratkom roku donijeti odluku”, rekao je Orešković.

Orešković je rekao i da mu je bitno da se uzme dovoljno vremena ako se hoće izabrati najkvalitetnija osoba. Napomenuo je da će u idućih par dana donijeti odluku. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko danas je ponovio da i dalje stoje uz svoga kandidata Brkića.

Lista kandidata je sve veća, a mi vam donosimo karatk pregled.

1. Željko Sačić

Udruga hrvatskih branitelja RH uputila je danas pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojemu predlažu svog člana, umirovljenog general-bojnika Željka Sačića za kandidata za ministra branitelja. Odazivajući se na premijerov poziv da predlože svog kandidata, u pismu ističu da s ponosom predlažu umirovljenog general bojnika Željka Sačića.

U obrazloženju navode da je Sačić ( 1963.) bio aktivni sudionik Domovinskog rata sa ratnim stažem u maksimalnom trajanju od 2156 ratnih dana u borbenom sektoru te da je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova imenovan 1996. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Željko Sačić je sve povjerene mu ratne zadaće izvršavao stručno, odlučno,hrabro,savjesno, požrtvovno i odgovorno, u skladu sa hrvatskim zakonima te normama i običajima međunarodnog ratnog prava, služeći vlastitim primjerom njemu podređenim bojovnicima – pripadnicima Specijalne policije MUP-a RH”, navodi udruga te ističe da je Sačić zbog ratnih zasluga, uspješnog zapovijedanja i iskazane hrabrosti odlikovan nizom odličja i medalja: Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikola Šubić Zrinski, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira, Medaljom „Bljesak“, Medaljom „Oluja“, Medaljom „Vukovar“ te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

16.04.2014., Zagreb - U Domu specijalne policije odrzan je skup podrske uhicenom Josipu Klemmu. Sastanak je bio zatvoren za medije. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Željko Sačić PIXSELL/PIXSELL

Navode među ostalim da je Sačić široj hrvatskoj javnosti poznat i kao žrtva “montiranog političkog procesa u kojemu je potpuno nedužan nepravedno optužen i zatvaran pod lažnom optužnicom za (navodni) ratni zločin počinjen u selu Grubori”. Nakon višegodišnjeg sudskog progona i medijske harange (politička) optužnica napokon je odbačena je od strane DORH-a zbog neosnovanosti, ističe udruga u pismu.

Sačića opisuju kao žrtvu političkog progona koji se nije “ustručavao podići glas protiv nepravde i progona hrvatskih branitelja, pa aktivno sudjeluje u prosvjedima u organizaciji brojnih braniteljskih udruga, a osobno predvodi dva velika braniteljska prosvjeda u organizaciji njihove udruge; u veljači 2011. godine prosvjed za oslobođenje zatočenih hrvatskih branitelja Purde i Marića, te u travnju 2011. godine prosvjed protiv nepravedne prvostupanjske presude Haškog suda generalima Markaču i Gotovini.

Po zanimanju diplomirani pravnik, sa znanstvenim stupnjem magistra kaznenopravnih znanosti, Sačić je umirovljen 2001. godine, a danas živi u Zagrebu. Navodeći njegovu znanstvena karijeru, udruga ističe da je Sačić autor desetak znanstveno-stručnih članaka objavljenih u renomiranim hrvatskim i stranim pravno-policijskim časopisima i zbornicima

2. Petar Bajan

Udruga ratnih veterana Domovinskog rata “Crne mambe” predložila je u četvrtak za ministra branitelja Petra Bajana, umirovljenog stožernog brigadira i člana njihove udruge. Kako navode, Bajan je još 1990. godine pristupio postrojbama MUP-a, kao Prvi hrvatski redarstvenik i istinski je junak Domovinskog rata, ranjavan pet puta i višestruko odlikovan. Od 15. svibnja 1991. godine bio je pripadnik 2. Gardijske brigade “Gromovi” čiji je bio pripadnik do umirovljenja 1998 godine.

21.03.2010., Zagreb - Petar Bajan, hrvatski branitelj tijekom Domovinskog rata i zapovjednik jedinice postrojbe 2. gardijske brigade Oruzanih snaga Republike Hrvatske. Prosao je gotovo sva ratista i pet puta je bio ranjavan. Posebna specijalnost mu je bila unistavanje tenkova. Brojni uspjesi Hrvatske vojske vezani su uz njega. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Petar Bajan PIXSELL

Bajan je rođen 1971. godine, a bio je član Savjeta za ratne veterane bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića, te član Komisije za državna odlikovanja. Vodio je udrugu “Tigar Rakitje 91.”, bio je aktivan u više udruga iz Domovinskog rata, a prema njegovom životu snimljen je dokumentarni film “Pero u ratu” u okviru serijala Junaci Domovinskog rata, ističe ova udruga, navodi se.

3. Vlado Marić

Udruga hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge ratnih pripadnika Lučko 90. predložili su predsjedniku Vlade da za ministra hrvatskih branitelja ili neku drugu visoku dužnost u tom ministarstvu imenuje umirovljenog bojnika Vladu Marića, izvijestile su udruge. U dopisu koji su poslale premijeru navode da je njihov zahtjev utemeljen na činjenici da dosadašnji odnos nadležnog ministarstva prema hrvatskim braniteljima Brodsko-posavske županije i cijele Slavonije nije bio adekvatan njihovim potrebama i ratnom doprinosu. Dodaju i da je u formiranju najužeg tima u Ministarstvu hrvatskih branitelja potrebit najkvalitetniji mogući kadar kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi.

25.03.2015., Zagreb - U Europskom domu u Jurisicevoj ulici Gradjanska inicijativa Visia Croatica odrzala je konferenciju za medije na temu predaje ponude za Imunoloski zavod. Vlado Maric. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Vlado Marić PIXSELL

Podsjećaju i da se Marić kao pripadnik MUP-a i ATJ Lučko u obranu Hrvatske uključio u kolovozu 1990. te da je u Domovinskom ratu bio do ranjavanja u akciji Medački džep u rujnu 1993. nakon čega je nastavio karijeru u Ministarstvu obrane. Udruge u pismu premijeru ističu i da je Marić podnio ostavku na dužnost predsjednik Savjeta za ratne veterane Predsjednika Republike Ive Josipovića kako bi skrenuo pažnju na položaj branitelja te da je “pokazao hrabrost i odlučnost boreći se za prava, ispravljanje nepravdi i dostojanstvo hrvatskih branitelja”.

4. Đuro Glogoški

Premijer je potvrdio da je razgovarao s Milijanom Brkićem, a HRT-u je potvrđeno da je u Banskim dvorima na razgovoru kao kandidat za ministra branitelja bio i Đuro Glogoški, predsjednik udruge stopostotnih invalida domovinskog rata.

12.11.2015., Zagreb - Gjuro Glogoski odrzao konferenciju za medije ispred Ministarstva branitelja. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Đuro Glogoški PIXSELL

5. Milijan Brkić

Brkića je kandidirala njegova stranka, HDZ, čiji je i glavni tajnik od 2012. godine. Rođen je 1970. u Ljubuškom, a kada je imao osam godina s obitelji se doselio u Dubec, naselje na zagrebačkoj periferiji. U jednom od rijetkih javnih istupa ispričao je kako mu se život u Zagrebu nije sviđao i da se želio vratiti u Hercegovinu.

Godine 1991. priključio se specijalcima, a do 2001., kada je smijenjen s mjesta zapovjednika, bio je u specijalnoj policijskoj postrojbi Alfe. Sredinom 1990-ih godina upoznao je Tomislava Karamarka. S mjesta zapovjednika Alfi smijenjen je jer je odbio izvršiti nalog i sudjelovati u uhićenju Mirka Norca.

09.12.2015., Sibenik - Predstavnici HDZ-a na celu sa predsjednikom Tomislavom Karamarkom susreli su se sa celnicima Mosta koje je predvodio Bozo Petrov u prostorijama HDZ-a. Milijan Brkic. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
HDZ-ov Milijan Brkić PIXSELL

U mirovinu je otišao 2003., kao 33-godišnjak, no Karamarko ga je 2005. doveo u SOA-u, gdje je ubrzo postao šef zagrebačkog centra. Kad je 2008. Karamarko postao ministar unutarnjih poslova u Sanaderovoj Vladi, postavio je Brkića za zamjenika tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera. Više o tome možete pročitati OVDJE.

6. Branko Borković

Zapovjednici 204. vukovarske brigade u razini bojne i satnije za novoga ministra hrvatskih branitelja predložili su Branka Borkovića. Obrazlažući taj prijedlog, oni tvrde kako je Branko Borković idealan izbor te podsjećaju na njegov ratni put, zasluge u obrani Vukovara, ali i činjenicu da je još 1992. osnovao skrb za vukovarske branitelje, a što je kasnije preraslo u Ministarstvo branitelja.

Rođen je 1961. u mjestu Prečno kod Ivanić Grada gdje je završio osnovnu školu. Dvoumio se hoće li biti svećenik ili vojnik, no na koncu se opredjelio za vojsku. Srednju vojnu školu pohađao je u Sarajevu, a na Tehničkoj vojnoj akademiji diplomirao je 1986. Na vojnoj službi bio je u Zagrebu.

18.11.2015., Vukovar - Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.-2015. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Kolonom sjecanja od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja odaje se pocast Gradu Heroju, njegovoj zrtvi i stanovnicima tog grada. Branko Borkovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Branko Borković još nije bio na razgovoru s premijerom PIXSELL

Na početku Domovinskog rata odmah se priključio Zboru narodne garde u Zagrebu. Zajedno s Milom Dedakovićem otišao je potkraj kolovoza 1991. u Vukovar. Dedaković je postao zapovjednik obrane grada, a on njegov zamjenik; dobili su i šifrirana imena: Jastreb i Mladi jastreb. Kada je početkom listopada te godine Dedaković raspoređen u Vinkovce, 204. je prešla pod zapovjedništvo Mladog jastreba, Branka Borkovića. Tako je postao posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Više o tome možete pročitati OVDJE. Branko Borković rekao je danas u Vukovaru kako o njegovoj kandidaturi za novog ministra branitelja još nije razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem na kojemu je, kazao je, konačna odluka o novom ministru.

7. Stjepan Šterc

Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije premijeru Tihomiru Oreškoviću poslala je priopćenje kojim je kao kandidata za ministra branitelja istaknula Stjepana Šterca.

Šterc je rođen 1953. u Desnoj Martinskoj Vesi, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Godine 1979. diplomirao je na studiju geografije 1979. Već godinu dana kasnije izabran je za asistenta na Geografskom odsjeku PMF-a. Magistrirao je 1987., a doktorirao 2012. godine.

stjepan šterc
Stjepan Šterc PIXSELL

Od 1991. do 2003. godine radio je u Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova te bio pomoćnik ministra razvitka i obnove i obrane. Sudionik je Domovinskog rata i jedan od osnivača Instituta Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja.

Također, Šterc je jedan od autora Nacionalnog programa demografskog razvitka, a bio je i član Vijeća za demografski razvitak RH. Također, na suđenju hrvatskim generalima u Haagu bio je svjedok obrane. Više o Štercu možete pročitati OVDJE.

8. Zlatko Tomašić

Tomašića je kandidirala Udruga hrvatskih branitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te dijaspore Zavjet. Rođen je u Rijeci 1961. godine, oženjen je i otac troje djece. Specijalist je dječje kirurgije.

Od konca lipnja 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata, kao jedan od prvih liječnika u RH. U HV-u je bio do 1996. godine, a svega nekoliko mjeseci nakon što se pridružio vojsci zarobljen je i proveo više od dva mjeseca u logoru Manjača, samici u Banjoj Luci te u Sarajevu.

zlatko tomasic prtscr youtube

Nakon oslobađanja bio je na ličkom ratištu, a kasnije je sudjelovao u organizaciji kriznog stožera Primorsko-goranske županije. Od 1994. bio je član predsjedništva i dopredsjednik UHDDR-a grada Rijeke te pročelnik povjrenstva za zdravstvo i socijalnu skrb u toj udruzi, a od 1998. njen predsjednik UHDDR-a. Od 2004. do danas predsjednik je Zajednice udruga Domovinskog rata Županije primorsko-goranske (koja broji 10 udruga), a od prošle godine član je vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata RH. Više o tome možete pročitati OVDJE, dok se o svemu što se događalo od kada je bivši ministar branitelja Mijo Crnoja podnio ostavku, i koji su sve kandidati bili u igri možete pročitati OVDJE.

Maša Ilotić
Telegram autor
765 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program