Svi su zabrinuti za 14 zatvorenika koji u Požegi već četiri dana štrajkaju glađu

Zbog spajanja zatvora i kaznionice došlo je do problema za zatvorenike

ZADNJA IZMJENA: srp. 14, 2015
Foto: Ivica Galović /PIXSELL

Već četiri dana skupina zatvorenika u zatvoru u Požegi štrajka glađu. Točnije događa se to u Kaznionici i zatvoru u Požegi, jer je ta penalna ustanova prije nekoliko mjeseci objedinjena, što je na kraju dovelo do ove situacije – nezadovoljstva stanjem na koje se reagiralo štrajkom glađu. Iako je prvotno 19 “stanara” iz Požege odbijalo hranu, sada to čini njih 14.

Ova poprilično kaotična situacija dogodila se jer je spajanje kaznionice i zatvora dovelo do problema s realizacijom pogodnosti koje zatvorenici imaju – kao što su korištenje telefona ili pak kupovina u kantini.

Naime, u kaznionici je režim puno liberalniji, tako da oni koji služe kaznu mogu svakodnenvno do pola sata telefonirati, a omogućena im je i kupovina u kantini.

U zatvoru stroži režim

U zatvoru se pak nalaze istražni zatvorenici koji gotovo za svaku pogodnost moraju tražiti odobrenje istražnog suca.

Nakon što su se 1. travnja ove godine spojili zatvor i kaznionica u Požegi nije razrađeno kako će se nastaviti provoditi te pogodnosti, pomiješani su pravosudni policajci iz te, ranije, dvije ustanove, a doveden je čak u pitanje i rad s maloljetnim počiniteljima.

Njih je trenutno 30-ak u toj ustanovi i o njima su brinuli za njihov uzrast i probleme posbeno obučeni pravosudni djelatnici. Sada postoji sasvim realna opasnost da ova najmlađa zatvorska populacija bude ugrožena situacijom u Požegi.

Ministarstvo integracijom do uštede

Ministarstvu pravosuđa osnovna ideja vodilja integracije zatvora i kaznionice bila je ušteda.

– Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i mjere istražnog zatvora u Kaznionici i zatvoru u Požegi, trenutno njih 14, od 11. srpnja ove godine odbijaju pripremljenu zatvorsku hranu. Zbog toga se Sukladno članku 110. Zakona o izvršavanju kazne zatvora nalaze pod trajnim liječničkim nadzorom. Upoznati su da ovim postupcima ugrožavaju svoje zdravlje i život, odgovoreno nam je iz Ministarstva pravosuđa u kojem primjećuju da ovih 14 zatvorenika predstavlja 5,17 posto od ukupnog broja osoba na izdržavanju kazne zatvora ili mjere istražnog zatvora u požeškom kaznenom tijelu.

Jedini ženski zatvor

– S obzirom na ovu situaciju, Kaznionica i zatvor u Požegi, u okviru individualiziranog profesionalnog pristupa, vodeći računa o osobnosti i karakteristikama svakoga zatvorenika, vodeći se načelom profesionalne diskrecije i fleksibilnosti, poduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja stanja, te daljnjeg postupanja u skladu sa stručnim kriterijima, zakonskim i podzakonskim propisima kako bi se osigurala osobna sigurnost i zaštita prava svakoga zatvorenika, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, uvjeravaju iz Ministarstva pravosuđa potvrđujući da su na rješavanju ovog problema angažirani i nadležni iz Središnjeg reda uprave za zatvorski sustav.

U Požegi se nalazi i jedini ženski zatvor u Hrvatskoj.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1041 članak Više o autoru