Politika & Kriminal

Svi živi nose maske zbog koronavirusa, a šefica klinike Fran Mihaljević objašnjava zašto to nije nužno

Još nije moguće točno reći kolika je smrtnost od koronavirusa

FOTO: N1 screenshot

U Hrvatskoj nema razloga za paniku zbog koronavirusa, ali trebamo biti spremni za slučaj da se ta situacija promijeni, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević koja je danas gostovala je u Novom danu N1 televizije. „Ni u bolnici, ni u Hrvatskoj nema inficiranih koronavirusom. Sve svjetske organizacije ističu da moramo biti ozbiljni, moramo se dobro pripremiti za eventualno širenje virusa. Zasad je situacija u Europi izvrsna, nema smrtnih slučajeva. U Kini je puno drugačija situacija”, rekla je ravnateljica.

Zbog koronavirusa nije nužno nositi masku, čak ni na mjestima poput kolodvora ili aerodroma, dodala je ravnateljica, objasnivši da u Hrvatskoj prijeti veća opasnost zbog gripe. Nošenje maske nije loša ideja na frekventnim mjestima u krajevima u kojima je od koronavirusa obolio velik broj ljudi, rekla je. Taj se virus još uvijek najviše prenosi kapljičnim putem, zbog čega je Markotić predložila neke mjere opreza. „Od bolesnika trebate biti udaljeni metar do dva, paziti da kapljice dok govori, kašlje i kiše ne idu prema vama, često prati ruke. Postoje kalkulacije da bi se u zatvorenim prostorima moglo širiti zrakom”, rekla je.

Još se ne zna kolika je smrtnost

Još nije moguće reći kolika je točno smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom, kazala je ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, ali postotak je niži nego u slučaju drugih bolesti koje su posljednjih godina izazvale globalnu zabrinutost. „Smrtnost je između 2,5 do 5 posto, moguće da će biti i veća kad se sve brojke skupe na jedno mjesto. Svaki život je vrijedan. Da, niži je zasad postotak umrlih nego što je bilo sa SARS-om, gdje je bilo 10 posto, mersom 35 posto, ebolom, gdje je smrtnost i do 50 posto. Sigurno još nemamo dovoljno točne podatke kolika je smrtnost”, rekla je.

Govoreći o procedurama koje bi trebalo provesti kada se pojavi sumnja da je netko zaražen koronavirusom, Markotić je naglasila kako potencijalne bolesnike prije svega treba smjestiti u izolaciju. „Ako bi se molekularnim testom potvrdilo da se doista radi o takvoj infekciji, za bolesnika bi se primijenile simptomatske mjere liječenja, a svi njegovi eventualni kontakti bi se ispitali od strane epidemiološke službe”, kaže Markotić.

Cjepivo tek za nekoliko godina

U Hrvatskoj se danas održava simpozij na kojem će biti obrađene teme vezane uz korona virus, na kojem će stručnjaci pokušati dati sveobuhvatan uvid u sve što se dosad zna o toj temi. Što se tiče Hrvatske spremnosti da se suoči s eventualnom pojavom koronavirusa, za to smo spremni kao i bilo koja druga država koja ima uređen zdravstveni sustav, smatra Markotić, koja je ipak naglasila da s opasnim virusima nitko ne može biti sto posto spreman.

Premda na njemu radi velik broj stručnjaka, cjepivu protiv koronavirusa ne možemo se nadati tako skoro, kazala je ravnateljica za kraj. „Sigurno da se počelo raditi na cjepivu, postoje metode kako se to radi, da bi se cjepivo razvilo potrebno je pet do šest godina istraživanja, teških istraživanja, skupih istraživanja, očekivati da će to biti preko noći – ne možemo. Vjerujemo, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, da ćemo za nekoliko godina imati uspješno cjepivo”, kazala je Alemka Markotić za N1.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu