Svi živi se odriču HRT-a, sad i Društvo filmskih redatelja. Kažu da ‘čini neopisivu štetu kulturi’

Kažu da prekidaju odnos i suradnju s HRT-om do novinarskog prosvjeda 2. ožujka

ZADNJA IZMJENA: velj 21, 2019
Foto: PIXSELL

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) izvijestilo je u četvrtak da prekida odnos i suradnju s HRT-om kako bi potakli spašavanje javnog servisa te se tako pridružuje udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka neće sudjelovati u HRT-ovom programu.

DHFR u priopćenju navodi kako tijekom Međunarodne konferencije o ženama u filmskoj industriji, koja se u njihovoj organizaciji održava 21. i 22. veljače, neće davati izjave HRT-u. Ovim prekidom odnosa pridružuju se udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 02. ožujka pod nazivom “Novinarstvo ne damo!” neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u njihovom studiju ni davanjem izjava. Među njima su HND, GONG, Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije…

‘Treba prekinuti odnose kako bi se potaklo spašavanje’

“HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini”, navodi se u priopćenju društva redatelja, koje zastupa mišljenje da treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa.

Dodaju kako je javni servis sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini te kako HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis te ga najžurnije treba vratiti u zakonske okvire.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program