Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznali smo tko će biti svjedoci protiv Mamića. Najvažniji su Modrić i Lovren

USKOK planira ispitati 80-ak svjedoka u istrazi protiv braće i Vrbanovića

04.07.2015. Zagreb- Zdravka Mamica nakon ispitivanja u USKOK-u odvoze u policijskom autu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Prema popisu svjedoka u istrazi protiv Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića očekuje se ispitivanje najmanje 80 svjedoka. Među njima su zasigurno najzanimljivija imena nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena čiji su ugovori potpisani s Mamićima istražiteljima sporni.

Njih je u “svoju igru” po mišljenju USKOK-a Mamić uvukao zbog duga od 24 milijuna kuna što ga je njegov brat Zoran imao prema Dinamu. Radilo se o pozajmici kluba s početka 2011. godine.

Kredit u banci dobio u par sati

Nakon što Zoran Mamić nije vratio pozajmicu Zdravko Mamić je u ime NK Dinama u banci podnio zahtjev za kredit u iznosu od 4,4 milijuna eura. Kredit je, doznajemo, odobren u svega nekoliko sati, a 7. ožujka 2011. doznačen na račun Dinama.

Nakon toga je, kako bi se prikrila stvarna namjena kredita, sačinjen aneks ugovora o profesionalnom igranju što ga je, pak, potpisao Damir Vrbanović. Tim je ugovorom, po stavu USKOK-a, bez ikakvih osnova utvrđeno pravo Dejana Lovrena na isplatu 50 posto budućeg transfera.

Svi su, međutim, znali da je Lovren potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamu.

Mamićeve upute za isplatu

Zdravko Mamić je još istog dana naložio plaćanje 25,89 milijuna kuna s računa NK Dinamo na račun nogometaša. Time je za klub nastala obveza plaćanja predujma poreza i prireza u iznosu od 5,49 milijuna kuna, što je plaćeno iz tog kredita.

Nogometaš je nakon toga, po Mamićevom naputku, 25,89 milijuna kuna istog dana proslijedio na račun njegovog brata Zorana, koji je pak odmah iznos od 24 milijuna kuna proslijedio na račun NK Dinama. Tako je vraćena ranija pozajmica, a ostatak novca Mamić je zadržao.

Preko Luke Modrića Mamić je pak, iz Dinama izvlačio novac od rujna 2009. do listopada 2011. godine.

Uloga Luke Modrića

Naime, nalagao je da se na njegov račun, s Dinamovog računa isplati ukupno 81.136.427,30 kuna. Modrić je od tog iznosa podigao nešto više od 52 milijuna i predao ga Mamiću, a sve je to “pokriveno” Aneksom ugovora o profesionalnom igranju, prema kojem je Modrić imao pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera.

Prema informacijama “Telegrama” i Modrić i Lovren bit će ispitani kao svjedoci u ovoj istrazi. To su istražitelji mogli realizirati već ovih dana jer su oba hrvatska nogometna reprezentativca trenutno na odmoru u Hrvatskoj. Lovren je čak u Zagrebu, pa je bilo sasvim realno za očekivati da će žurno dobiti poziv za svjedočenje u netom otvorenom istražnom postupku.

Ugledni svjedoci

Doznajemo i da će uskoro pozive za ispitivanje u USKOK-u, u svojstvu svjedoka, dobiti i svi članovi izvršnog odbora Dinama iz perioda na koji se odnose inkriminacije protiv Mamića i Vrbanovića.

Tako bi, sve što znaju o spornim ugovorima s nogometašima istražiteljima već ovih dana trebali ispričati Mirko Barišić, Tomislav Marčinko, Dragutin Šurbek, Većeslav Bergman, Miroslav Rožić… Od njih se očekuje da dodatno rasvijetle sada već famozni sustav pozajmica u Dinamu, te potvrde jesu li za njega znali i jesu li ga odobravali.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više