Svjedok na suđenju Smiljani Srnec: ‘Jasmina je vjerojatno ubijena čekićem ili sjekirom, imala je opsežne ozljede glave’

Pred sudom je svjedočio dr. Josip Škavić koji je detaljizirao svoj nalaz iz ožujka

ZADNJA IZMJENA: stu 27, 2019
Foto: PIXSELL

Na Županijskom sudu u Varaždinu u utorak je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čije je tijelo pronađeno u škrinji 19 godina nakon njezina nestanka.

Na početku suđenja sudac je prvo pročitao iskaz sudskog vještaka, dr. Josipa Škavića od 25. ožujka ove godine u kojem se navodi kako je tijelo pronađeno skvrčeno – u neprirodnom položaju te da su bila vidljiva nagnječenja uz oba oka te opsežne ozljede glave. Vještak je tada ustvrdio kako su ozlijede vjerojatno nanesene čekićem ili sjekirom. Također je naveo kako je u želucu žrtve pronađena krv, piše RTL.

Žrtva je pri napadu bila mirna

Vještak nije mogao precizno utvrditi iz kojeg je razloga Jasmina Dominić bila skroz mirna za vrijeme ozljeđivanja niti je li spavala. Utvrdio je, pak, da su ozlijede nanesene s najmanje pet do šest izraza jakog djelovanja sile, jakih uzastopnih udaraca koji su razorili glavu.

Ozljede su, utvrdio je, nanesene dok je žrtva bila živa i to ušicom sjekire ili sličnim sredstvom. Prema njegovom nalazu, žrtva je bila lijevom stranom lica okrenuta napadaču, ali nije moguće zaključivati o položaju tijela u prostoru, odnosno je li bila fiksirana u stojećem položaju ili je ležala, piše Jutarnji.

Detalji vještačenja

Danas je, odgovarajući pred sudom, na izravno pitanje je li žrtva ubijena letvom dr. Škavić odgovorio da nije. U zamrzivač je, kazao je, stavljena u roku 2 ili 4 sata od kada je ubijena te da je bila živa kada je dobila “jednu, barem prvu ozljedu koja je rezultirala krvarenjem u usta”.

Osvrčući se na pronađenu krv u želucu vještak je rekao: “Gutanje je zaživotni proces. Žrtva je bila živa dok je dobila barem jednu ozljedu koju je onda progutala tu krv. Zato je krv u želucu”.

Na upit obrane koliko je krvi izgubila žrtva, dr. Škavić je odgovorio: “Ne mogu se izjasniti. Ozljede vlasišta krvare intenzivno i jako. Sudsko medicinski tragovi krvi ništa ne govore. Znamo da je žrtva krvarila, nakon toga se manipuliralo mrtvim tijelom”.

Škavić je isključio mogućnost da je žrtva pala na pod ističući kako su udarci nanesni uporabom sile. “To vidimo kod fiksiranog tijela. Ozljede oštećenice uklapaju se u takav mehanizam”, kazao je. Također je kazao kako ne vjeruje da je glavom udarila o zid.

Tko je žrtvu stavio u zamrzivač?

Vještak nije mogao odgovoriti na pitanje je li moguće da je ubojica i pohranio žrtvu u zamrzivač jer, kako je kazao, to prelazi elemente vještačenja. Liječnik nije mogao reći kakvim je intenzitetom udarca nastala koja ozljeda.

Na pitanje koliko je udaraca žrtva primila u čeoni dio glave, odgovorio je: “U čelo je bio udarac sigurno, ali jel’ bio jedan veći, pa manji ili 5 manjih, ne mogu sada to govoriti”. Pritom je istaknuo da je svaki od tih udaraca mogao uzrokovati gubitak svijesti.

Zdravka Grund
Telegram autor
1772 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program