Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nuklearni fizičar: 'Kad bi Putin i bacio nuklearnu bombu na Ukrajinu, Hrvatska ne bi imala posljedica'

Tadić ipak napominje kako smatra da Putin blefira

FOTO: Screenshot HRT

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedavnom obraćanju naciji ponovno je govorio o nuklearnom oružju te poručio da ga je spreman koristiti kako bi “obranio državu ako će biti potrebno”. Dodao je i kako “ne blefira”.

Međutim, nije uvjerio nuklearnog fizičara Tončija Tadića koji je za Dnevnik HRT-a rekao da je ovo, prema njegovoj evidenciji, jedanaesti put da Putin ili netko oko njega najavljuje nuklearni rat.

“Svaki put je to bio blef, tako je i sada. Samo vođenje ovakve rasprave je upadanje u klopku Putinove propagande, radi straha od nuklearne bombe, straha od nestanka plina, trebali bi, kao, prestati pomagati Ukrajinu i prestati misliti o ruskim ratnim zločinima”, kazao je Tadić.

‘Hrvatska ne bi imala posljedice’

Na pitanje kakve bi bile posljedice za Hrvatsku da Putin upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine, Tadić kaže: “Da raščistimo. Hrvatska ne bi imala nikakvih posljedica ako bi nuklearna bomba bila bačena na Ukrajinu. Tu se ničega ne moramo bojati, a to se također neće niti dogoditi”.

Dodao je kako se sve temelji na dvije pretpostavke. “Prvo, da će ta bomba okončati rat. I drugo da druga strana, bilo Ukrajina, bilo NATO, neće reagirati. Ako ta jedna nuklearna bomba može dovesti do kapitulacije Ukrajine, zašto je nije upotrijebio prije četiri ili pet mjeseci, nakon poraza kod Kijeva?”, pita se Tadić.

Ističe i kako nisu nuklearne bombe bačene na Japan dovele do kapitulacije, već ulazak SSSR-a u rat protiv njih. “To sam vidio u dokumentima koje sam proučavao”, tvrdi.

‘To je dokaz da im vojska ne vrijedi ništa’

Ukrajina bi se i nakon što bi eventualno bila bačena bomba, nastavila boriti, ističe Tadić. “Moguć je svakakav odgovor NATO-a, ali i same Ukrajine. Nuklearni rat nije samo bacanje bombi, već čitav niz drugih oružja koji su u arsenalu. Otvara se stravična Pandorina kutija užasa za obje strane i Putin može mirno računati s nekih 50 tisuća ozračenih ruskih vojnika koji će umrijeti unutar par tjedana”, istaknuo je.

Prema ruskoj nuklearnoj strategiji i prema zakonu, Putin može baciti bombu samo ako je ugrožena opstojnost Ruske Federacije, objasnio je, a “ne ako mu ide loše u Ukrajini”.

“Međutim, on čini sve da okupirane dijelove Ukrajine pripojio Rusiji, tako da bi s time opravdao korištenje nuklearnog oružja i opću mobilizaciju. To je onda obrana Ruske Federacije”, dodao je. Naglasio je da kada god neka nuklearna sila prijeti slabijoj zemlji, koja nema nuklearno naoružanje, to zapravo dokazuje da njena vojska ne vrijedi ništa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više