Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tajna sastanka u kabinetu ministra: 'Upozorila sam Horvata da ne dijeli poticaje mimo pravila. Kazao je da je to njegova odluka'

Dvije svjedokinje iz Ministarstva gospodarstva ukazivale su na problematične poteze Darka Horvata

FOTO: Marko Lukunic /Pixsell

Telegram je došao do ključnih iskaza svjedoka protiv Darka Horvata, bivšeg ministra u Vladi RH. Još nakon Horvatovog uhićenja javljali smo kako su visokopozicionirane osobe iz Ministarstva gospodarstva istražiteljima ispričale da su upozoravale na nezakonite dodjele potpora, no ni Horvat, ni njegova tadašnja pomoćnica Ana Mandac nisu ih, tvrde, poslušali.

“Ministar je naknadno donio odluku da se 20 potpora dodijeli tvrtkama koje nisu zadovoljile na natječaju u programu ‘Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina’ za 2018. godinu. U više navrata ukazivala sam Ani Mandac da takva dodjela sredstava nije u skladu s propisima. Nije bilo moguće nasumično odabrati tvrtke, već se znalo da u slučaju povećanja sredstava ili oslobađanja dijela sredstava potpore dobivaju ostali na bodovnoj listi”, objasnila je svjedokinja.

Je li ministar ipak mogao dodijeliti poticaje?

U nastavku svog iskaza teško je optužila i ministra Horvata i njegovu pomoćnicu. “Ana Mandac mi je rekla da ministar ima pravo donijeti diskrecijsku odluku i da ja nisam u poziciji propitivati poteze ministra”, prisjetila se svjedokinja.

Zatim je opisala kako je sastavila jednu verziju odluke za dodjelu dodatnih potpora, no imala je pri tome problema jer nije znala na što bi se u obrazloženju pozvala. “Tu jednu verziju poslala sam Ani Mandac, ali ne znam tko je sastavio konačnu odluku. Imena tvrtki preuzela sam iz tablice koju mi je Ana Mandac poslala, a kako je ona sastavila tu tablicu ne znam”, kazala je svjedokinja.

Novac za prijatelje i političke partnere

USKOK tvrdi da je Horvat sastavljanjem popisa tvrtki zapravo pogodovao svojim prijateljima, kao i direktorima povezanima s aktualnim potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, državnim tajnikom Velimirom Žuncem i ravnateljicom uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja Katicom Mišković.

Svi oni urgirali su, prema sumnjama istražitelja, u Horvatovom ministarstvu upravo kako bi firme, s čijim su čelnim ljudima povezani, dobile financijske potpore. Spornim USKOK drži isplatu nešto više od 2,6 milijuna kuna.

Sastanak u Horvatovom kabinetu

“Ministar me negdje 19. ili 20. prosinca pozvao kod sebe u kabinet. Tamo je bio i glavni tajnik Damir Kaufman. To je bio jedini put da su me zvali u ministrov kabinet, jer sam uobičajeno s njima komunicirala preko svojih nadređenih.

Tada sam i ministru rekla da smatram kako donošenje ovakve odluke o dodjeli potpora nije po pravilima. On mi je uzvratio da je to njegova odluka i da ju stručne službe moraju provesti”, svjedočila je djelatnica Ministarstva gospodarstva.

Ovdje valja podsjetiti da Horvat tvrdi da je zapravo bilo obrnuto i da je on samo potpisivao odluke koje su mu njegovi podređeni pripremili. “Napomenula bih kako su i ostali djelatnici Ministarstva znali da su ove potpore dodijeljene na neobičan način”, zaključila je svjedokinja u svom iskazu u USKOK-u.

Pritisci zbog nezakonitih poticaja

Da se ova djelatnica doista žalila kako su ju pritiskali da novac dobiju oni koji nisu zadovoljili uvjete, pred istražiteljima je potvrdila i njezina kolegica. “Savjetovala sam joj da to pokuša zaustaviti, a da ću ja razgovarati s Anom Mandac”, prisjetila se.

Horvatova pomoćnica rekla joj je da se za sporne isplate obrati glavnom tajniku Kaufmanu. “Znam da je nakon toga održan sastanak u ministrovom kabinetu”, dodala je, potvrđujući da je na kraju unatoč svim ovim upozorenjima donesena odluka da se novac ipak isplati firmama koje nisu zadovoljile na natječaju.

Ova svjedokinja predala je istražiteljima i dopis Ministarstva gospodarstva kojim je od Ministarstva financija tražena preraspodjela 1,2 milijuna kuna u provedbi Programa ‘Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina’. Nakon što je preraspodjela odobrena realizirane su sporne isplate.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više