Politika & Kriminal

Srpska tajna služba trebala je likvidirati Mladića, izjavio je za Blic jedan poznati beogradski odvjetnik

Izjava Borivoja Borovića izazvala je burne reakcije u Srbiji

A screen grab released by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) shows former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic sitting in the courtroom on May 16, 2012 in The Hague. The trial of wartime Bosnian Serb army chief Ratko Mladic opened before a UN court Wednesday, where he faces charges for some of the worst atrocities committed in Europe since World War II. Mladic, 70, faces 11 overall counts for genocide, war crimes and crimes against humanity which include masterminding the massacre of almost 8,000 men and boys at Srebrenica in 1995. AFP PHOTO / COURTESY OF THE ICTY
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / COURTESY OF THE ICTY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Tajne službe trebale su likvidirati ratnog zločinca Ratka Mladića, smatra srpski odvjetnik Borivoje Borović. “Tajna služba morala je likvidirati Mladića, a ne ga izručiti i tako riskirati da Srbija dobije još jednu presudu za genocid,” pojasnio je Borović za Blic.

“Tajne službe su, prema izjavama ljudi koji su tamo radili, napravile mnogo stvari u posljednjih 50,60 godina. To su pričali ti ljudi, a ne ja. Napravile su to za interes države, kad god je trebalo. Da se ne optereti narod, jer se vlast izručenjem dodvoravala Haškom sudu. Presudama za genocid ispaštat će vojska, narod,” doda je Borović.

Miloševićeva smrt u Hagu najveća usluga narodu

Podsjetio je i na slučaj generala Radoslava Krstića koji je već osuđen za genocid, smatrajući tu presudu problemom za srpski narod. S druge strane pak, smatra da je smrt Slobodana Miloševića u zatvoru Haškog suda najveća usluga srpskom narodu, jer se time izbjegla još jedna presuda za genocid.

“S druge strane, smatram da je trebalo ubiti generala Mladića. To bi bilo časno,” siguran je Borović.

Samoubojstva bivših ministara

Kao ogledne primjere navodi bivše ministre unutarnjih poslova Vlajka Stojiljkovića i Zorana Sokolovića, koji su izvršili samoubojstvo.

Mišljenja o Borovićevom razmišljanju su podijelila srpsku javnost, dok ne ki smatraju da bi se Mladić trebao i sam ubiti, drugi su šokirani ovakvim izjavama poznatog odvjetnika. Mladićev sin, Darko, nije htio komentirati ovakve izjave o likvidaciji svoga oca kao najboljem rješenju za Srbiju, piše Blic.

Uhićenje Mladića

Podsjetimo, Ratka Mladića, godinama najtraženijeg haškog bjegunca, uhapsila je srpska obavjetštajna agencija BIA 26. svibnja 2011. Uhićen je u Lazarevu kod Zrenjanina, a koristio je lažne dokumente pod imenom Milorad Komadić. Poslije pet dana izručen je Haškom sudu, a u svibnju 2012. godine počelo mu je suđenje. Mladića, zapovjednika vojske bosanskih Srba (VRS), Haško tužiteljstvo tereti za genocid, suučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u BiH.

Nastavite čitati