Politika & Kriminal

Tajne snimke razotkrivaju kako su hrvatski policajci radili dokumente za balkanske narko-bossove

Donosimo detalje velike USKOK-ove akcije u kojoj je uhićeno 30-ak ljudi

Policija je, kako smo jutros javili, uhitila 30 pripadnika kriminalne skupine koja je u Hrvatskoj sređivala osobne dokumente za pripadnike balkanske mafije. Među osobama za koje je ova skupina, na čelu s Nusretom Seferovićem, u kojoj je bilo i nekoliko policajaca, izrađivala hrvatske osobne dokumente bio je i Igor Dedović, jedan od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana. Riječ je o klanu iz mjesta Škaljari u Crnoj Gori, koji je već nekoliko godina u krvavom sukobu s drugim klanom, tzv. Kavčanima.

Sukob među njima izbio je, vjeruje se, zbog nestanka 200 kilograma kokaina još 2014. u jednom stanu u španjolskoj Valenciji. Taj grad je pak jedna od baza balkanskih narko-skupina. Dedović je i sam pod sumnjom policije za organizaciju šverca droge, a trenutno se nalazi u bijegu.

Kako je narko-boss dobio hrvatsku putovnicu?

Tijekom prošle godine Dedović je preko bivšeg policajca, koji je uhićen zajedno sa Seferovićem, pokušao doći do hrvatskih dokumenata. Cijena za to bila je 3.500 eura. Policijski službenici koji su radili za Seferovića iz sustava MUP-a izvukli su podatke o osobama na čije ime je Dedović trebao dobiti hrvatske dokumente, a zatim su i u njegovo ime predali taj zahtjev u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Zanimljivo je da je preko Seferovićeve grupe do novih dokumenata, kako stoji u kaznenoj prijavi, došao i Milan Vujotić. Riječ je o čovjeku koji je, prema pisanju srbijanskih medija pripadnik škaljarima suprotstavljenog “kavačkog klana”. Za njega je fingirano da se predstavio službenicima Policijske uprave zagrebačke putovnicom Kraljevine Švedske, da bi nakon toga dobio pravo na izdavanje hrvatske putne isprave. Među ljudima koji su tražili hrvatske dokumente bilo je još pripadnika balkanske narko-mafije.

Kada je počeo ovaj kriminalni biznis?

Sumnja se da je Seferović sa sređivanjem dokumenata počeo još 2017. godine. Početkom ove godine policajci su, nakon što su došli do korisnih informacija, počeli pratiti njega i njegove suradnike. Tako su registrirali njegove kontakte s bivšim policajcem koji je bio jedan od posrednika, a prateći dalje put izdavanja dokumentacije, došli su i do aktivnih policijskih službenika koji su im pomagali.

Oni su, kao što je Telegram već pisao, iz službenog policijskog sustava vadili podatke o osobama na čija su imena pripadnici balkanske mafije trebali dobiti nove identitete. Tako je tajna pratnja zabilježila cijeli put dokumenata, koji je vodio natrag do Nusreta Seferovića. Snimljeni su svi kontakti, kao i predaja kuverti s novcem.

Glasnogovornica kao posrednica kriminalaca

U tom lancu sudjelovala je i glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Senka Staroveški koju su njezini kolege snimali kako traži provjere za određena imena i prezimena u službenom sustavu, te kako svojoj kolegici poručuje da će “doći k njoj jedan radi zamjene putovnice, opet srpska za hrvatsku”.

Da su mahom korišteni podaci izbjeglih Srba iz Hrvatske, što je već u više navrata viđen modus za izradu hrvatskih dokumenata za pripadnike krim-miljea iz regije, istražitelji su mogli čuti u razgovoru jednog od Seferovićevih suradnika koji pita: “Što je s onim mojim poslom s izbjeglim Srbima?”.

Osim u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dokumenti su se izdavali i u Policijskoj upravi istarskoj. Tamo je zabilježeno nekoliko slučajeva izdavanja hrvatskih dokumenata na osnovu lažnih vozačkih dozvola Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Modus je ponovno bio gotovo identičan, jer policijski službenici nisu provjeravali autentičnost tih stranih dokumenata, već bi na osnovu njih jednostavno izdali originalne hrvatske putovnice ili osobne iskaznice.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu