Politika & Kriminal

Tajno snimljeni razgovori poduzetnice i ljubavnika otkrivaju kako su curile informacije o USKOK-ovim istragama

U tajne mjere upali su i supružnici Weiss, privatni poduzetnici čiji su poslovi također neko vrijeme bili u fokusu interesa istražitelja

Tajne snimke razgovora poduzetnika Vlade Rajića, kuma ubijenog Vinka Žuljevića Klice, koji je, prema USKOK-ovoj optužnici bio na čelu kriminalne grupe koja je trgovala informacijama iz tajnih istraga, reproducirane su danas na nastavku suđenja. U njima se može čuti Rajića kako u šiframa razgovara s nekima od suokrivljenih, među kojima je i Josip Petrović, konzultant MOL-a blizak bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Kojim tajnim informacijama se trgovalo?

Rajić je, tvrdi USKOK organizirao prodaju povjerljivih informacija iz istraga iznimno složenih kriminalnih slučajeva, među kojima su bili i postupci protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača, istraga u HEP-u, slučaj zagrebačkog GUP-a i Zagrebačkog Holdinga, malverzacije vezane uz autocestu Rijeka-Zagreb, itd.

Mjere tajnog nadzora osoba protiv kojih su pokretani postupci pucale bi za svega 14 dana. Osumnjičeni su znali da ih se prisluškuje. Do njih su dolazili sudski nalozi za tajno praćenje, pa su bili upoznati i s onim što su istražitelji željeli tim mjerama doznati. U svakom slučaju brojne akcije do 2012. bile su kompromitirane.

Tko je sve bio u ovom lancu?

Uloga Josipa Petrovića razotkrivena je nakon što su snimljeni njegovi razgovori u kojima panično pokušava doći do informacija je li na meti istražitelja, te kada su potvrđeni njegovi tajni sastanci sa slavonskim moćnicima Stipom Barišićem Moljcem i Željkom Bilošem, koji su također sada optuženi.

USKOK vjeruje da su informacije curile od policajaca u PNUSKOK-u preko poduzetnika Rudolfa Krpine i Igora Mlinara, dalje do Rajića, i onih koji su bili zainteresirani da ih nabave.

Što su policajci dobivali kao mito?

Telegram je prvi pisao o detaljima ove optužnice. USKOK tvrdi da su kao mito policajci dobivali novac, građevinski materijal, obećanja promaknuća na poslu, zapošljavanje prijatelja, plastične operacije. Svi optuženi i danas tvrde da nisu krivi, iako je nekoliko policijskih službenica ranije već priznalo svoju odgovornost u lancu trgovine povjerljivim informacijama iz istraga.

Međutim, snimke otkrivaju njihove kontakte i razgovora u šiframa. “Otići ću malo kod prijatelja Ćelavog na kavu”, govori Rajić Barišiću. Dalje govore i o “babi koja pjeva”, iako zapravo govore o poslovima u Osijeku što ih je u to vrijeme istraživao USKOK.

Slučajno upali u tajno prisluškivanje?

U tajne mjere upali su i supružnici Weiss, privatni poduzetnici čiji su poslovi također neko vrijeme bili u fokusu interesa istražitelja. Irsa Weiss, koja tada nije bila u dobrim odnosima sa suprugom Arnoldom, snimljena je u podužem razgovoru s Igorom Arambašićem, nogometnim sucem s kojim je tada očito bila u intimnoj vezi. Glasom u kojem se može čuti uzbuđenje gospođa Irsa priča kako joj je suprug otkrio da ih se oboje prisluškuje.

“Tako je i saznao za ovaj moj broj”, govori Arambašiću s kojim je komunicirala s posebnog mobitela. “Kaže mi da me sumnjiče za tri kaznena djela, a njega za jedno. Zamisli, tvrde da sam ga ja planirala ubiti”, zgrožena govori Irsa Weiss. Zatim u dahu prepričava ljubavniku kako joj je muž otkrio da je od suca na Županijskom sudu u Zagrebu doznao da je nalog za prisluškivanje izdan do 30. rujna, te da je planirao svima otkriti kako mu je upravo sudac osobno dao nalog za prisluškivanje.

Suci odavali naloge za praćenje?

“To mu je rekao jedan od tih njegovih sudaca, a sluša policija negdje u Ilici gdje je i Interpol”, analizira dalje gospođa Weiss. Dalje opisuje kako joj se muž pokušava vratiti i ponovno ju osvojiti, kako se penje na prozor i viri joj u stan. “Pa za što njega terete”, pita ju Arambašić.

“Za podmićivanje državnog službenika i još nešto. Kaže mi da bi on mogao dobiti pet to sedam godina zatvora, a ja tri”, čavrlja dalje gospođa Weiss govoreći u nekoliko navrata kako ne zna zašto ju se prisluškuje jer ionako na telefon ne priča ni o čemu što ne bi smjela. Zatim opisuje kako suprug, kada ipak dođe do nje u stan, ili ostavlja mobitel u automobilu ili ga pak prekriva dekama očito kako ga se ne bi moglo prisluškivati.

Kako se Čepinac uklapa u priču?

U nastavku razgovora govori i o Draganu Bakoviću Bamburu, kojeg zapravo ne poznaje, ali joj je, kaže, suprug pričao o nekom ubojici iz Čepina. Inače Čepinska grupa poznata je u hrvatskim kriminalnim krugovima, a Bamburu se trenutno sudi zbog podmetanja požara pod kuću nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Arambašić zaključuje kako bi se moglo raditi baš o Bamburu. “On je trebao odraditi tebe i neke satove, a on bi njemu odradio neke stvari na sudu”, govori gospođa Irsa ljubavniku s kojim je ovaj razgovor, u kojem je bilo i pregršt intime, vodila više od sat vremena.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu