Politika & Kriminal

Talibani slavili svoje uspjehe i pucali po Kabulu u zrak. Poginulo 17 ljudi

Ubijenih je, jaljaju agencije, možda i više, a pritom je ozlijeđeno najmanje 41 osoba

Taliban fighters patrol in a vehicle along a street in Kabul on September 2, 2021. (Photo by Aamir QURESHI / AFP)
FOTO: AFP

Najmanje 17 ljudi poginulo je u slavljeničkoj pucnjavi u Kabulu, objavile su novinske agencije u subotu, nakon što su talibanski izvori rekli da su njihovi borci preuzeli kontrolu u Pandžširu, posljednjoj pokrajini u Afganistanu koja je pružala otpor islamističkoj skupini.

Vođe otpora talibanima opovrgnuli su da je pokrajina pala i naglasili da se otpor islamističkoj skupini u Pandžširu nastavlja.

Novinska agencija Šamšad objavila je da je prilikom “pucnjave u zrak” u Kabulu u petak ubijeno 17 ljudi, a ranjeno 41. Novinska agencija Tolo navodi slični broj.

‘Izbjegavajte pucnjavu u zrak’

Glavni talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid na Twitteru je napisao: “Izbjegavajte pucnjavu u u zrak i umjesto toga zahvalite Bogu. Pucnjevi mogu ozlijediti civile, stoga nemojte nepotrebno pucati”.

Vođa Nacionalne fronte otpora Afganistana Ahmad Masud opovrgnuo je da su talibani preuzeli kontrolu u Pandžširu i na svojoj službenoj Facebook stranici napisao da “nikada nećemo odustati od borbe za Boga, slobodu i pravdu”

U video poruci kasno u petak, bivši prvi potpredsjednik zemlje Amrula Saleh, koji kaže da trenutno boravi u svojoj rodnoj pokrajini Pandžširu, rekao je da se otpor protiv talibana nastavlja. Već oko pet dana vode se teške borbe između talibana i boraca Nacionalne fronte otpora oko doline Pandžšira. Kratki pregovori za mirno rješenje nisu uspjeli.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu