Talibani su oslobodili dvojicu profesora otetih 2016. Sad od Zapada očekuju puštanje svojih čelnika

Oslobođeni su Amerikanac Kevin King i Australac Timothy Weeks

ZADNJA IZMJENA: stu 19, 2019
Foto: Screenshot/Youtube (Taliban Video)

Amerikanac Kevin King i Australac Timothy Weeks koje su talibani oteli prije tri godine na jugoistoku Afganistana, pušteni su u utorak i predani američkim snagama, rekli su izvori u policiji i pobunjenički vođe.

“Ta dvojica sveučilišnih profesora puštena su u okrugu Now Baharu u pokrajini Zabulu”, rekao je za AFP policijski izvor u toj pokrajini, dodajući da su “Zabul napustili u američkim helikopterima”. Njihovo trenutno zdravstveno stanje je nepoznato.

Oteti su još 2016. godine

Informaciju o puštanju profesora na slobodu potvrdila su trojica talibanskih zapovjednika, a dvojica njih su rekla da u zamjenu očekuju oslobađanje trojice talibanskih čelnika. Zasad nema nikakvih informacija o sudbini Anasa Haqqanija, Malija Khana i Hafiza Rashida, pripadnika mreže Hakani.

Za sada nema informacija niti o 10 afganistanskih vojnika koje su talibani obećali pustiti u sklopu dogovora. Dvojica zapadnih talaca oteta su u kolovozu 2016. u Kabulu i od tada su bila u rukama talibana. Dvojica otetih muškaraca pojavili su se 2017. u videu u kojem su preklinjali američkog predsjednika Donalda Trumpa na popuštanje i prihvaćanje razmjene talaca.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program