Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Talibani su sastavili svoju novu vladu. Nimalo iznenađujuće, na popisu nema niti jedne žene

Talibanska vlada će ostati u cijelosti muška

Zabihullah Mujahid, the Taliban spokesman for nearly 2 decades who worked in the shadows, makes his first-ever public appearance to address concerns about the Taliban' reputation with women's education, appearance and rights, television music and executions, during a press conference in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Aug. 17, 2021. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)
TALIBAN PRESS CONFERENCE, Kabul, Kabul Province, Afghanistan - 17 Aug 2021,Image: 627532993, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Talibanska vlada u utorak je objavila imena preostalih članova svoje vlade, prenosi agencija dpa, a na novoj listi ponovno nema niti jedne žene.

Vrhovni vođa talibana, Amir-ul Mominin, dekretom je predstavio 17 članova vlade, prema riječima višeg glasnogovornika islamista, Zabiulaha Mujahida.

U novoj vladi, za ministra trgovine izabran je čovjek koji dolazi iz sjeveroistočne regije Pandžšir, a jedan od zamjenika u ministarstvu zdravstva izabran je iz redova manjinske etničke grupe Hazara, naveo je Mujahid. Talibani su se pritom uvelike vodili kriterijima profesionalnosti, ustvrdio je.

Još ih nitko nije priznao

Prvi izbor talibanske vlade bio je meta kritika jer nije bio dovoljno inkluzivan, s obzirom na to da većina članova dolazi iz redova talibana i Paštuna.

U međuvremenu, dva viša talibanska zapovjednika, Sadr Mulah Mohamad Ibrahim i Mula Abdul Kajum Zakir, imenovani su za zamjenike ministara unutrašnjih poslova i obrane.

Ponovno na novoj listi nema žena, što ukazuje na to da će talibanska vlada ostati u cijelosti muška. Prošlo je mjesec dana otkad su talibani preuzeli vlast, no nijedna zemlja ih nije službeno priznala kao legitimnu vladu Afaganistana.

Nezaposlenost i siromaštvo

Mujahid je rekao da je dužnost međunarodne zajednice i zemalja u regiji da uspostave diplomatske veze s novom afganistanskom vladom te da se nadaju da će biti priznati u bliskoj budućnosti.

Pitanje inkluzivnosti je ključno, dok vlade diljem svijeta važu hoće li priznati talibane te ponovno omogućiti pomoć o kojoj zemlja ovisi.

Članovi talibanske vlade objavljeni su u vrijeme porasta stope nezaposlenosti te još raširenijeg siromaštva, kao rezultat iznenadnog pada vlade te prestanka međunarodnog financiranja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu