Politika & Kriminal

Talibani traže svog zastupnika u Ujedinjenim narodima

Tim potezom počinje diplomatska bitka s već postojećim afganistanskim izaslanikom

Zabihullah Mujahid, the Taliban spokesman for nearly 2 decades who worked in the shadows, makes his first-ever public appearance to address concerns about the Taliban' reputation with women's education, appearance and rights, television music and executions, during a press conference in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Aug. 17, 2021. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)
TALIBAN PRESS CONFERENCE, Kabul, Kabul Province, Afghanistan - 17 Aug 2021,Image: 627532993, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Talibani su zatražili da imaju svog predstavnika na ovotjednoj Općoj skupštini UN-a, što je potez koji znači da će započeti diplomatsku bitku s već postojećim afganistanskim izaslanikom, javlja CNN.

Afganistan u UN-u trenutno predstavlja Ghulam Isaczai, imenovan od bivše demokratske vlade zemlje koja se prošlog mjeseca raspala pod naletom talibanskih snaga. Odbor za vjerodajnice UN razmatra zahtjeve dviju strana. Talibani koji sada upravljaju Afganistanom, u ponedjeljak su UN-u dali upute da žele Isaczaija zamijeniti svojim predstavnikom, stoji u izjavi glasnogovornika UN-a Stephana Dujarrica.

Pitanje se neće riješiti ovaj tjedan

“Glavni tajnik primio je poruku s memorandumom ‘Islamski emirat Afganistana, Ministarstvo vanjskih poslova” koje je potpisao Ameer Khan Muttaqi kao ministar vanjskih poslova sa zahtjevom za sudjelovanje na 76. zasjedanju Generalne skupštine UN-a kaoja trenutno traje.” Prema njihovome pismu Isaczai više ne predstavlja Afganistan i za stalnog predstavnika u New Yorku imenovan je kandidat militantne islamističke grupe. U pismu se navodi i da je bivši predsjednik zemlje smijenjen i da ga zemlje svijeta više ne priznaju za predsjednika.

Promatrači UN-a očekivali su potencijalni sukob oko najmanje dva mjesta u dvorani Generalne skupštine, Mjanmara i Afganistana u kojima su na vlast došli novi režimi ali diplomati koji predstavljaju bivše vlade još imaju akreditacije. “Opća skupština održava se svaka tri mjeseca, traje upravo samo ovaj tjedan i ne očekujem da će se ovo pitanje riješiti unutar ovog tjedna”, kazao je dužnosnik UN-a za CNN.

Budućnost demokracije pod talibanima, a posebno prava žena, vruća su tema tijekom ovog tjedna na visokoj razini nacionalnih čelnika koji su se sastali u UN-u. Vijeće sigurnosti je u petak jednoglasno izglasalo produženje misije UN za pomoć zemlji na šest mjeseci.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu