Politika & Kriminal

Talibani tvrde da neće raditi zločine? Izvukli smo stare izjave i ovako su, identično, govorili prije 25 godina

'Ovotjedni izvještaji o talibanima koji se ne misle osvećivati vjerojatno su uvjerljiviji onima koji se ne sjećaju povijesnih događaja'

Taliban patrolling Kabul, Afghanistan, Monday, Aug. 16, 2021. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)
THE FALL OF KABUL, AS TALIBAN ADVANCES, Kabul, Kabul Province, Afghanistan - 16 Aug 2021,Image: 627535195, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kada su Talibani prije 25 godina prvi put osvojili Kabul, izjavljivali su kako im osveta nije cilj. Javno su ponudili amnestiju svima koji su radili za bivšu vladu. “Talibani se neće osvećivati”, kazao je njihov zapovjednik, dodajući kako oni “u sebi ne nose gnjev”.

Bivši predsjednik države, Muhamed Nadžibulah, bio je nedostupan za komentar ovih izjava. Talibani su ga, doznalo se uskoro, kastrirali. Prema nekim izvještajima, odsječene genitalije nagurali su mu u usta i zatim ga objesili na stup ulične rasvjete.

TV intervju sa ženom

Kako je kontekstualizirao The Atlantic u velikom tekstu objavljenom sinoć, ovotjedne talibanske izjave vjerojatno su uvjerljivije onima koji se ne sjećaju povijesti. Talibani su ovih dana još jednom proglasili opću amnestiju i zatražili od građana da se uredno pojave na poslu i podrže talibansku vladu koja će vladati prema islamskom zakonu.

Žene mogu nastaviti školovanje sve dok nose hidžab, talibani će jamčiti ljudska prava i slobodu govora svima, koji će se pridržavati šerijata. Glasnogovornik talibana pojavio se na televiziji u intervjuu koji je vodila žena, što nije slika kakvu je svijet gledao tijekom njihovog prošlog režima, no sada im je prioritet poslati poruku kako zemljom ne vlada kaos.

‘Čuvari reda i mira’

Nekadašnji lider talibana, mula Muhamed Omar, 1996. je poručio stanovnicima Kabula da se odupru iskušenju bijega iz zemlje i obećao da će ih talibani čuvati. Omar je umro 2013., a njegovi nasljednici, među kojima je i njegov sin, danas govore identične stvari.

Osigurali su da policijski telefon uredno funkcionira i nazivaju djelatnike, uključujući i policajce koji su bili odani bivšoj vlasti, da se jave na dužnost. Afganistanci s kojima je novinar The Atlantica razgovarao za potrebe ovog teksta rekli su mu isto: “Talibani su na ulicama i ne ponašaju se kao osvetnici nego kao čuvari javnog reda i mira”.

Talibani nisu budale

Ipak, oni Afganistanci koji žele izbjeći da i njima naguraju vlastite genitalije u usta, vjerojatno se ne bi trebali previše pouzdati u trenutačne ljubazne, nježne talibanske inicijative. “Talibani su okrutni, ali nisu budale”, poentirao je The Atlantic. Velikodušnost koju pokazuju na početku vladavine ne znači da će biti manje osvetoljubivi nego što su bili na vrhuncu svoje moći devedesetih.

“Izvještaji o pogubljenjima po kratkom postupku ionako su već počeli pristizati. Prva generacija talibana bila se usredotočila na svladavanje svojih afganistanskih rivala. Novi naraštaj sada je preuzeo te rivale – i NATO – i odlučno pobijedio. Afganistanac iz Kabula koji poznaje visokorangirane nove talibane izjavio mi je da su mnogo stroži i mnogo tvrđi”, zaključio je novinar The Atlantica.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu