Politika & Kriminal

Talijani su na referendumu izglasali drastično smanjenje parlamenta

Promjene je inicirao pokret Pet zvijezda čiji lideri tvrde da će tako povećati efikasnost i ostvariti velike uštede

Head of the Lega party, Italian senator Matteo Salvini addresses a press conference at the Lega headquarters in Milan, Italy, on September 21, 2020 within a nationwide referendum vote on cutting parliament numbers, and regional elections held at the same time. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
FOTO: AFP

Talijani su na referendumu izglasali odluku da se broj zastupnika u nacionalnom parlamentu sreže za više od trećine. Gotovo 70 posto građana koji su izašli na referendum glasalo je za smanjivanje broja parlamentaraca, javlja BBC. U donji dom talijanskog parlamenta tako će nakon idućih izbora ući 400 zastupnika, umjesto 630 koliko ih je ondje trenutno, javlja BBC.

Smanjit će i broj zastupnika u Senatu, s 315 na 200, pa će ukupan broj zastupnika u dva doma talijanskog parlamenta biti smanjen na 600. Referendum je progurao pokret Pet zvijezda (MS5), koji je glasače za ovu promjenu pridobio ukazujući na smanjenje troškova do kojeg bi trebao dovesti manji broj zastupnika, kao i na povećanje efikasnosti rada parlamenta.

MS5 oduševljen uspjehom inicijative

Talijanski parlament donio je zakon o smanjenju broja parlamentaraca još u listopadu prošle godine, no prema ustavu, odluku su na referendumu trebali potvrditi glasači. Lideri MS5 oduševljeni su uspjehom svoje inicijative, pa su smanjenje parlamenta već proglasili povijesnim. „Možemo se vratiti normalnom parlamentu, s manje privilegija i 345 mjesta manje”, rekao je ministar vanjskih poslova Luigi di Maio.

Kritičari reforme tvrdili su da će smanjenje broja zastupnika oslabiti demokraciju tako što će lobisti lakše utjecati na manji parlament, dok će uštede biti minimalne. MS5 im je kontrirao tvrdeći da će smanjeni parlament zemlji donijeti uštedu od milijardu dolara u roku od deset godina.

Nastavite čitati