Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Policija iz BiH: Talijanska novinarka pokušala je ilegalno prevesti migrante preko granice s Hrvatskom

Tražila je od policije da preko granice pusti nju i 11 migranata, a kad je policija odbila, pokušala je prevesti ih ilegalno

FOTO: Screenshot/YouTube/AvvenireNEI

Talijanka novinarka koja je pratila posjet Hrvatskoj skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu sudjelovala je u pokušaju organiziranja ilegalnog prelaska migranata preko granice iz pravca Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Hini iz Granične policije BiH.

Novinarku, koja je identificirana kao Paola L., policijska je ophodnja zatekla 30. siječnja na bosanskohercegovačkoj strani granice kod mjesta Bosanska Bojna. Savjetnik ravnatelja GP BiH Svevlad Hoffmann kazao je kako su policajci utvrdili da novinarka ima odobren boravak u BiH, a izjavila je kako je u kontaktu s kolegama iz Italije koji upravo prate posjet talijanskih europarlamentaraca Hrvatskoj odnosno graničnom području prema BiH.

Popodne ponovno pokušala prijeći granicu s 11 migranata

“Novinarka je zatražila od pripadnika GP BiH da propuste jednu skupinu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj kako bi europarlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija prema njima postupa”, kazao je Hoffmann. Granični policajci BiH takav su zahtjev odlučno odbili, a novinarku su upozorili kako i sama krši propise krećući se zaštićenim graničnim pojasom te su joj naložili da se udalji.

Ona je to u tom trenutku poslušala, no nešto kasnije tijekom popodneva granični su je policajci ponovo zatekli na istom mjestu, a tada je s njom bilo i 11 ilegalnih migranata iz Afganistana koji su ranije registrirani u BiH. Policija ih je spriječila u pokušaju prelaska granice i vratila ih u prihvatni centar u Velikoj Kladuši. Hoffmann je pojasnio kako je istraga o ovom slučaju još u tijeku pa nije isključeno podnošenje kaznene ili prekršajne prijave protiv talijanske novinarke.

Prošlog tjedna u BiH iz Hrvatske pokušali ući talijanski EU parlamentarci

Četvero talijanskih europarlamentaraca iz skupine socijalista i socijaldemokrata Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei prošlog su tjedna došli u blizinu granice Hrvatske i BiH s obrazloženjem kako žele provjeriti odnos hrvatske policije prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći granicu između dvije zemlje. Pritom ih je pratila skupina novinara iz Italije.

Hrvatski granični policajci spriječili su ih u pokušaju da granicu prijeđu na mjestu na kojemu to nije dopušteno, a oni su zbog toga prosvjedovali. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sve je nazvao provokacijom, a premijer Andrej Plenković nekom vrstom političke predstave, dodajući kako nikome ne može biti dopušteno kršenje zakona.

“To nije bila nikakvo službeno izaslanstvo Europskog parlamenta, veći politički potez talijanskih socijalista. Bio sam zastupnik, znam kako se organiziraju službeni posjeti što ovdje nije bio slučaj. Glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se ide”, kazao je Plenković komentirajući ovaj slučaj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više