Politika & Kriminal

Talijanska studija pokazala: Stopa zaraze i smrtnosti pala za 80 posto nakon prvog cijepljenja

Nakon prve doze zabilježeno je i 95 posto manje smrtnih slučajeva

A resident of Santa Eugenia nursing home for the elderly receives a first dose of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine on December 27, 2020 in Cevico de la Torre, Palencia province. - Less than a week after the green light for the Pfizer-BioNtech vaccine, several European Union states including Italy, Spain and France, all severely affected by the pandemic, began their vaccination campaigns today against the coronavirus, following in the footsteps of many other countries. (Photo by CESAR MANSO / AFP)
FOTO: AFP

Pet tjedana nakon cijepljenja prvom dozom Pfizerova, Modernina ili AstraZenecina cjepiva, stopa zaraze među odraslim osobama svih dobnih skupina pala je za 80 posto, pokazalo je talijansko istraživanje kojih su rezultati objavljeni u subotu.

Prvo istraživanje neke države članice EU-a o stvarnom utjecaju imunizacije proveli su znanstvenici s talijanskoga Nacionalnog instituta za zdravlje i ministarstva zdravstva na 13,7 milijuna stanovnika cijepljenih u cijeloj zemlji.

Znanstvenici su proučili podatke od dana kada je počelo cijepljenje u Italiji – 27. prosinca 2020., a studija je trajala do 3. svibnja 2021.

95 posto manje smrtnih slučajeva nakon prve doze

Njihova analiza pokazala je da se rizik od infekcije virusom SARS-CoVa-2, kao i od hospitalizacije te smrtnog ishoda postupno smanjivao nakon prva dva tjedna od primitka prve doze cjepiva.

“Trideset i petog dana od primanja prve doze cjepiva, znanstvenici su uočili 80 posto manje slučajeva zaraze, 90 posto manje hospitalizacija i 95 posto manje smrtnih slučajeva od posljedica bolesti”, objavio je Institut.

Istaknuo je da je isti obrazac uočen i u muškaraca i u žena, bez obzira na njihovu životnu dob. “Ovi podaci govore u prilog učinkovitosti kampanje cijepljenja i potrebi da se što prije postigne što veća procijepljenost stanovništva kako se više ne bismo suočavali s hitnim medicinskim stanjima”, rekao je predsjednik Instituta, Silvio Brusaferro.

Obje doze primilo 14 posto stanovnika

Među gotovo 14 milijuna sudionika talijanskog istraživanja, bilo je 95 posto onih koji su primili obje doze cjepiva Pfizera i Moderne, a ostatak se odnosio na osobe cijepljene AstraZenecinim cjepivom, koje dotad još nisu bile primile drugu dozu.

Dosad je Italija slijedila preporuke proizvođača, dajući pacijentima drugu dozu Pfizerova cjepiva tri tjedna nakon prve, drugu dozu Modernina cjepiva četiri tjedna nakon prve te drugu dozu AstraZenecina cjepiva 12 tjedana nakon prve.

Po najnovijim podacima u subotu je obje doze cjepiva primilo oko 8,3 milijuna Talijana ili 14 posto stanovnika, a 10 milijuna ih je primilo prvu dozu cjepiva.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu