Politika & Kriminal

Talijanski BDP potonuo je dublje nego se očekivalo, na godišnjoj razini za 17,7 posto

Najviše su na tromjesečnoj razini pali izvoz i uvoz, za 26,4 odnosno 20,5 posto

Italy's Prime Minister Giuseppe Conte arrives for the EU summit on a coronavirus recovery package at the European Council building in Brussels on July 19, 2020 - An acrimonious EU summit headed into a third day as leaders remained deadlocked over a huge post-coronavirus economic recovery plan, unable to overcome fierce resistance from the Netherlands and its "frugal" allies. (Photo by François WALSCHAERTS / various sources / AFP)
FOTO: AFP

Talijansko gospodarstvo zabilježilo je u drugom tromjesečju dublji pad no što je početno procijenjeno, pokazalo je u ponedjeljak izvješće statističkog ureda, odražavajući teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. BDP je tako u razdoblju od travnja do lipnja pao 12,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Istat.

Sredinom ožujka statistički je ured preliminarno procijenio da je BDP u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, pao 12,4 posto.

Na godišnjoj razini pad od 17,7 posto

Na godišnjoj razini talijansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 17,7 posto, što je za 0,4 postotna boda više nego što je procijenjeno u preliminarnom izvješću, priopćio je Istat.

Najviše su na tromjesečnoj razini pali izvoz i uvoz, za 26,4 odnosno 20,5 posto. Oštro je pala i potrošnja kompanija, za 14,9 posto, dok je konačna potrošnja kućanstava smanjena ‘samo’ 8,7 posto.

Izvoz i uvoz bilježili su najveći pad i na godišnjoj razini, za 33,1 odnosno 26,8 posto. Potrošnja kompanija pala je 21,6 a potrošnja kućanstava 13,7 posto.

Nastavite čitati