Politika & Kriminal

Talijanski populisti su uspjeli, sastavili su Vladu

Premijer će biti Giuseppe Conte, a Vladu čine Pokret pet zvijezda i Liga

Italy's newly appointed Prime minister Giuseppe Conte leaves after announcing the list of his government at the Quirinale presidential palace on May 31, 2018 in Rome after a meeting with Italian President. / AFP PHOTO / Tiziana FABI
FOTO: AFP

Nakon mjeseci neizvjesnosti, Italija će ipak dobiti novu vladu. Mandatar Giuseppe Conte drugi je put u tjedan donio svoj popis ministara predsjedniku Sergiu Mattarelli, koji ga je ovaj put prihvatio. Ministar će tako biti Giovanni Tria.

Ministri bi trebali prisegnuti već danas, trebaju ih potvrditi oba doma u parlamentu, i tako će se riješiti višemjesečna kriza koja traje još od izbora početkom ožujka. Vladu će činiti dvije desne stranke Pokret pet zvijezda i Lige, a s potvrdom u parlamentu vjerojatno neće biti problema obzirom da tamo imaju većinu.

Korak do prijevremenih izbora

Prošloga tjedna došlo je do komplikacija kada je predsjednik odbio prihvatiti kandidata za ministra gospodarstva, kontroverznog euroskeptika Paola Savonu. Nakon tog poteza Conte je vratio mandat za sastavljanje Vlade, a Italija se našla korak do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Predsjednik je tada imenovao privremenog mandatara Carla Cottarellija kojemu je dao zadaću da vodi tehnokratsku Vladu do novih prijevremenih izbora.

U četvrtak je došlo do preokreta

Ipak, nakon što su u četvrtak ponovno nastavljeni pregovori između Pokreta pet zvijezda i Lige, Cottarelli je odustao od sastavljanja privremene vlade. Tria, koji će biti ministar gospodarstva, umjereniji je od Savone. Radi se o malo poznatom profesoru ekonomije na rimskom sveučilištu Tor Vergata. I Tria je bio kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovarao “plan B”, odnosno pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.

Lideri dviju stranaka koje sastavljaju vladu, nakon razgovora s predsjednikom samo su kratko objavili kako su “ispunjeni svi uvjeti za vladu koju će činiti pokret Pet zvijezda i Liga.”

U Vladi će biti 18 ministara

Luigi Di Maio, predsjednik M5S i Matteo Salvini, predsjednik Lige, u novoj će vladi biti zamjenici premijera. Di Maio je zadužen za gospodarski razvoj i rad, a Salvini za unutarnje poslove.

U vladi će biti 18 ministara među kojima je samo pet žena. Raspodjelom ministarstava dva su saveznika gotovo ravnopravna iako je Liga dobila samo 17 posto glasova na parlamentarnim izborima 4. ožujka, dok je Pokret pet zvijezda dobio 32 posto.

Udaljavanje od EU

Nova talijanska vlada koju čine dvije populističke stranke mogla bi udaljiti Italiju od Europske unije, vođa Lige Salvini obećao je novu politiku prema migrantima, što može biti suprotno idejama Europske unije.

Isto tako Pokret pet zvijezda i Liga obećali su nove porezne olakšice i mjere socijalne politike koje bi mogle biti suprotne zagovaranjima EU, piše BBC.

Nastavite čitati