Politika & Kriminal

Talijanski predsjednik počinje konzultacije; hoće li se vlada presložiti ili idu na izvanredne izbore?

Premijer Conte jučer je podnio ostavku. Rekao je kako rad njegove vlade ovdje završava

Italy's President Sergio Mattarella meets victims' relatives prior to the mass for the first anniversary of the collapse of the Morandi bridge, on August 14, 2019 in Genoa. - Italy on August 14, 2019 marks a year since the Genoa motorway bridge collapse that killed 43 people, as the country grapples with a political crisis sparked by far-right leader. The ceremony takes place close to the spot where a section of the Morandi highway fell during heavy rain on August 14, 2018, hurling dozens of cars and several trucks onto railway tracks below. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
FOTO: AFP

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počinje u srijedu razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize nakon što je u utorak predsjednik vlade Giuseppe Conte podnio ostavku. Conte je u govoru održanom u Senatu u utorak kazao da rad njegove vlade “ovdje završava” zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem. Optužio je Salvinija da je potopio koaliciju i stavio u opasnost gospodarstvo zbog vlastitih interesa i političkih dobitaka.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i M5S. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon-Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore). Mattarella konzultacije počinje u srijedu i one bi trebale trajati najmanje do četvrtka poslijepodne, objavio je ured talijanskog predsjednika.

Nastojanja da se sastavi centristička vlada

Na njima će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će morati sazvati prijevremene izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati oni redovni. Contijevom ostavkom Italija je ostala bez vlade i ušla u razdoblje neizvjesnosti u kojoj ključnu ulogu ima predsjednik Mattarella. Nazire se nekoliko mogućnosti, šef države bi mogao tražiti od Contea da ostane na čelu zemlje i vodi prijelaznu vladu.

Političari M5S i Demokratske stranke otvoreno razgovaraju o formiranju nove koalicije koja bi Ligu stavila u oporbu i dala Italiji više centrističku, proeuropsku vladu. Mattarella će se sastati sa svim parlamentarnih strankama, jednom za drugom, kako bi vidio može li biti formirana nova koalicija. Ako to ne uspje postići raspustit će parlament, tri i pol godine prije plana, kako bi se ujesen mogli održati izbori.

Konzultacije će početi u 16 sati u srijedu s manjim strankama, dok bi se s onim glavnima trebao sastati u četvrtak poslije podne. Vodstvo Demokratske stranke sastaje se u srijedu prije podne kako bi razgovaralo o mogućnosti koalicije s M5S. Salvini je rekao u utorak da će predsjedniku ponoviti da želi nove izbore te optužio druge stranke da žele sklopiti dogovor jer se boje novih izbora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu